FLYKAPREREN: Rundt 50 minutter før ankomst til Atatürk flyplass reiste denne personen seg og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen. Her blir flykapreren arrestert på flyplassen i Istanbul. (Foto: Scanpix)
FLYKAPREREN: Rundt 50 minutter før ankomst til Atatürk flyplass reiste denne personen seg og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen. Her blir flykapreren arrestert på flyplassen i Istanbul. (Foto: Scanpix)

Kapreren var asylsøker som skulle returneres til Tyrkia

Ble sendt med flyet uten ledsager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

39-åringen er kurdisk tyrker som har bodd på Voss siden 2008. Han fikk avslag på asylsøknaden sin sent i fjor høst, og skulle returneres frivillig.

Antok det var trygt å sende ham alene

Mannen ble sendt uten politieskorte fordi UDI mente han ikke utgjorde noen fare for seg selv eller andre, skriver Dagbladet.

– Både UDI, flyselskapet og politiet vurderte det slik at han kunne reise uten følge, sier kommunikasjonsdirektør Bente E. Engelsland UDI til TV 2 Nyhetene.

Hun sier de sjekket helsetilstanden hans og fant ikke noe som skulle tilsi at han ville være en fare for noen.

Se video: Her blir han ført bort av politiet: (Artikkelen fortsetter under).

482717

– Vil se på rutinene

– Vi vil gå gjennom rutinene våre for å se om det er nødvendig med enda strengere krav til å vurdere når enkelte bør ha følge når de drar tilbake til hjemlandet, sier kommunikasjonsdirektør Bente E. Engeland.

Norsk politi har nå opprettet en undersøkelsessak for å avklare forhold rundt hendelsen.

– Var psykisk syk

Flykapreren skal ha levd et urolig liv på Voss de siste årene, ifølge Avisa Hordaland. Men en kamerat av mannen sier han skal ha vært psykisk ustabil.

– Han er psykisk syk og det har vært veldig vondt å se hvor mye dårligere han har blitt de siste årene. Han var frisk da han kom til Norge, sier Osman Arikan til Avisa Hordaland.

Arikan forteller at mannen flere ganger har sagt at han skulle lage store problemer for verden.

LES OGSÅ: Kapreren sultestreiket for å få opphold i Norge

Under flyturen til tyrkia reiste 39-åringen seg og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen. Mannen forsøkte å ta seg frem til cockpiten, men skal ikke ha kommet seg gjennom den forsterkete døren.

Redde passasjerer

De 60 passasjerene om bord forteller om frykt under den dramatiske opplevelsen. Mannen skal ha blitt overmannet av en av passasjerene om bord.

LES OGSÅ: Fly forsøkt kapret på vei fra Gardermoen: – Han sa han skulle sprenge flyet i lufta

Ifølge informasjonsavdelingen ved TAV Airports, som drifter Istanbul Atatürk Airport, var det ikke noe sprengstoff på flyet.

UDI behandlet 78 asylsøknader fra tyrkiske borgere i fjor. Kun tre fikk asyl og én fikk opphold på humanitært grunnlag, ifølge tallene, som er oppdatert per 30. november.

Hør telefonintervju med Salim Tahar som var om bord i flyet:

482673

(©NTB/TV 2)