Dario Cologna (Foto: ALBERTO PIZZOLI/Afp)
Dario Cologna (Foto: ALBERTO PIZZOLI/Afp)
Dario Cologna (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS)
Dario Cologna (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS)

Cologna suveren - Northug tok 3.-plassen

Dario Cologna var aldri truet og vant en suveren seier på den 35 kilometer lange jaktstarten i Tour de Ski torsdag. Petter Northug tok 3.-plassen.

Cologna hadde en klar ledelse fra start, og han gikk jevnt sterkt i teten fra start til mål. Han gikk inn til 1.20.06,9 i ensom majestet på skistadion i Toblach. Dermed styrket han ledelsen sin i sammendraget før de to siste etappene.

Hadde forventet mer av Northug & co
Petter Northug startet som fjerdemann. Han ble raskt tatt inn av et stort felt løpere som startet bak ham, men gikk fornuftig i gruppen og tok faktisk noen sekunder innpå Cologna i ren langrennstid, men tapte i sammendraget på grunn av bonussekundene som ble delt ut.

– Dario er på god vei mot sin andre seier i Tour de Ski, men det skal deles ut mange bonussekunder på lørdag, sier Colognas trener Fredrik Aukland til TV 2 Sporten.

Svenske Marcus Hellner gikk ut som andremann. Han hadde god kontroll og gikk inn som toer, slått av Cologna med 1.06,3 minutt.

Petter Northug kom inn på stadion som andremann i den store gruppen, men spurtet bra og knep tredjeplassen totalt, 1.39 minutt bak Cologna.

– Det var sterke prestasjoner av Cologna og Hellner som gikk alene. Jeg hadde forventet at gruppen til Northug hadde jobbet bedre sammen og hentet inn noen sekunder, sier Aukland, som ikke vil innkassere seieren helt ennå.

Fornøyd Østensen
Det skal deles ut mange bonussekunder på lørdagens 20 kilometer. Aukland setter et utropstegn ved Lukas Bauers navn.

– Bauer har vist seg sterk på denne distansen før og er nok den største utfordreren, mener han.

Simen Østensen gikk sammen med Northug i store deler av løpet. Han falt litt av på de aller siste kilometerne og endte som 12.-mann til slutt.

– Dette var noe helt annet enn i fjor. Dette gjør godt for selvtilliten. I fjor tapte jeg vel fire-fem minutter på denne distansen. Jeg er veldig glad for å få til et så bra distanserenn, sier Østensen.

Veien opp er kort for Østensen, men han fokuserer ikke på sammenlagtplassering.

– Jeg tenker ikke plassering i det hele tatt. Her kan det skje mye på slutten, sier han.

Tord Asle Gjerdalen ble tredje best av nordmennene. Han gikk inn til 19.-plassen 4.49 minutter bak den sveitsiske vinneren. (©NTB / TV 2 Sporten)