Hoppet i stolene av Bjurstrøms møbel-hån

Mange hoppet i stolene da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) onsdag hånet en stol fra Brunstad fra talerstolen på NHOs årskonferanse. Bjurstrøm kalte stolen en 70-tallsstressless og tråkket dermed både møbelfabrikker, to stoler og tusenvis av norske møbelkjøpere på tærne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rød Brunstad-stol sto ved siden av Bjurstrøm i en installasjon sammen med en stor musefelle. Installasjonen skulle illustrere den velferdsfella NHO frykter vi er på vei inn i, og som var tema under konferansen i Operaen i Oslo, skriver Sunnmørsposten.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som bare hadde vært på jobb i to dager etter lang sykmelding, benyttet anledningen til å snakke om stolen i innledningen på sitt innlegg.

– Det er en sosialdemokratisk 70-tallsstressless. Kanskje ikke veldig moderne, og en stol få ville hatt i sitt hjem i dag, sa statsråden, og avslørte manglende kunnskap om både norsk møbelproduksjon, stil og smak.

For stolen var slett ingen Stressless, men en stol fra den tradisjonsrike møbelfabrikken Brunstad på Sykkylven, og som ifølge Brunstad-sjef Helge Brunstad er svært populær. Stolen er ikke mer enn ti år gammel og selges i godt over 10.000 eksemplarer hvert eneste år. Prislappen er dessuten rundt 15.000 kroner.

– At hun ikke ser at dette ikke er en Stressless viser vel bare at, unnskyld uttrykket, dama ikke har særlig greie på form og design. Denne stolen selger vi flere hundre av i uka, sier Brunstad til avisa.

Brunstad-sjefen sier stolen er moderne og understreker at den ikke bare er godt likt av nordmenn, men også populær på eksportmarkedet.

– Jeg tror noen av statsrådene kunne ha godt av å komme seg ut av designerboblen på Oslo vest og se hva folk faktisk har i sine hjem, anbefaler Brunstad.

Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik datt nesten av stolen i Operaen da Bjurstrøm flesket til med sin omtale av Brunstad-stolen. Han mener det er tåpelig av en statsråd å komme med en slik uttalelse uten å ha satt seg inn i saken.

– Det er mulig hun liker å sitte på en ubehagelig plastbøtte, men det er faktisk denne typen stoler folk flest har i sine hjem, sier Nesvik.

Dagens Næringslivs kommentator Kjetil B. Alstadheim mener Bjurstrøm sårt hadde trengt en rådgiver i salen onsdag. Han mener Ap-statsråden i løpet av 16 sekunder klarte å fornærme Brunstad Møbler og alle bedriftens ansatte og sannsynligvis hele Sykkylven, alle som har kjøpt en stol fra Brunstad Møbler, alle som har kjøpt en Stressless fra Ekornes, alle som har en rød stol og hele 70-tallet.

Dessuten plasserte Bjurstrøm «seg selv solid som en vestkantsnobb som identifiserer seg mer med næringslivseliten enn med slitere som synker ned i godstolen etter en tung dag i køen hos Nav.» (©NTB)