Rundeskatt_montasje
Rundeskatt_montasje
Skatthoved (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)
Skatthoved (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)

Skatten hentet hjem i all hemmelighet

I all hemmelighet ble Hurtigruta torsdag kveld lastet med kostbart gull og sølv i Bergen. Runde-skatten skulle hjem til Herøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først rundt lunsjtider torsdag kunne man snakke om den hemmelige reisen. For da var den kostbare Runde-skatten låst inn i hvelvet i lokalbanken på Fosnavåg på Sunnmøre.

Skatthoved (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)
Skatthoved (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)

– Her er stor glede. Lokalbefolkningen er så stolte, forteller TV 2s reporter Ole Ebbesen som har fulgt skattens reise.

Frakteskuta forliste i 1725

Gull- og sølvmyntene stammer fra den nederlandske frakteskuta Akerendam som forliste utenfor Runde i 1725. Om bord i båten var 19 kister med sølv og gull.

Skatten ble funnet i 1972, og ble da fraktet til Bergen Sjøfartsmuseum. Men i natt ble den hentet tilbake til Runde for å stilles ut på Runde miljøsenter.

Innen en måneds tid vil en midlertidig utstilling være klar for publikum.

runde3NEtt
runde3NEtt

Sannhet eller myte?

Lenge lurte man på om historiene om Rundeskatten var sanne eller om det bare var en myte.

Svaret kom 16. juli 1972. En dykkergjeng fant gull og sølvmyntene på havets dyp. I fem dager holdt de munn. Så dro de til politiet med med en sekk med 75 kilo gull og sølv.

En av dykkerne var ålesunderen Eystein Krohn-Dale.

– Vi slengte sekken på disken og fortalte av vi hadde funnet en gullskatt. Politimannen ble så forfjamset at han glemte å skrive navnet vårt, fortalte Krohn-Dale i et tidligere TV 2-intervju.

Stor oppmerksomhet

Skattefunnet fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

I etterkant av funnet den julidagen i 1972 ble det gjennomført flere søk i regi av Sjøfartsmuseet i Bergen. Tilsammen ble det hentet opp nesten 700 kilo gull og sølv.

Krohn-Dale og de to svenske kompisene fikk beholde 75 prosent, den norske stat 15 prosent og den nederlandske stat ti prosent.