Flere sykehuspasienter drikker for mye

Seks prosent av kvinnene og elleve prosent av mennene som kommer til sykehusbehandling drikker så mye at det gir økt risiko for helseproblemer, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere enn tidligere antatt. Tallene kommer fram i en ny tolkning av undersøkelsen Helsedøgnet som ble utført ved to sykehus i Bergen og ved Stavanger universitetssjukehus i 2009. 1.500 pasienter som var innlagt eller møtte på sykehusene denne dagen deltok i undersøkelsen.

Kristian Oppedal ved Avdeling for rusmedisin på Haukeland universitetssjukehus sier til sykehusets informasjonstjeneste at helsepersonell bør diskutere alkoholbruk med pasientene sine.

– For flere er det bare små justeringer som skal til for at alkoholinntaket skal medføre få eller ingen helseplager. Det er viktig å få fram at høyt alkoholforbruk kan påvirke den medisinske behandlingen og prognosene til pasientene, sier Oppedal.

– Ved noen operasjoner kan totalavhold fra alkohol i fire uker før inngrepet føre til en halvering av risiko for komplikasjoner, sier han.

Grenseverdiene som er brukt i undersøkelsen, er ni alkoholenheter for kvinner og 14 for menn. Ukentlig drikking ut over dette gir fare for helseproblemer. Fem alkoholenheter tilsvarer omtrent tre halvlitere øl eller i underkant av en flaske vin.

Oppedal advarer mot å drikke mer enn fem alkoholenheter på en kveld.

– Det å drikke over grenseverdiene, øker risikoen for flere typer kreft, høyt blodtrykk, leverskade og en rekke andre tilstander, sier han. (©NTB)