FÅR UTSTYR: Afghanske sikkerthetsstyrker blir utstyrt med matriell til en verdi av 68 milliarder kroner i løpet av 2011. (Foto: SHAH MARAI/Afp)
FÅR UTSTYR: Afghanske sikkerthetsstyrker blir utstyrt med matriell til en verdi av 68 milliarder kroner i løpet av 2011. (Foto: SHAH MARAI/Afp)

68 milliarder kroner til afghanske sikkerhetsstyrker

USA og Nato vil i år bruke over 68 milliarder kroner på å bygge opp de nye sikkerhetsstyrkene i Afghanistan, i håp om at de skal bli i stand til å overta ansvaret for sikkerheten i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er et helt enormt prosjekt vi har begitt oss ut på, medgir lederen for Natos opplæringsvirksomhet i Afghanistan, generalløytnant William B. Caldwell overfor Washington Post.

For 2010 og 2011 vil USA og Nato bruke hele 118 milliarder kroner på de afghanske sikkerhetsstyrkene, og dette er mer enn det som ble brukt til sammen i de sju foregående årene.

108.000 pistoler

Pengene har så langt blant annet gått til 24.000 biler av typen Ford Ranger, 108.000 pistoler, 74.000 radioer, 44 helikoptre og fire bombehunder.

Natos beslutning om å gå ut med en oversikt over pengebruken, kommer etter kritikk fra afghansk hold om at landets nye politifolk og soldater ikke blir skikkelig utstyrt.

Etterlyste bedre utstyr

Blant dem som har hevdet dette er president Hamid Karzais talsmann, Waheed Omer. Afghanistans forsvarsminister, den tidligere mujahedinkrigeren Rahim Wardak har også gått hardt ut og etterlyst mer og bedre utstyr. (©NTB)