Kripos: Over 100 nordmenn er reisende overgripere

Mellom 100 og 150 nordmenn reiser rundt i verden for å forgripe seg på barn, anslår Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De såkalt reisende overgriperne oppsøker land der det er enklest å få tak i barn. Dette er land der barna er fattigst, hvor korrupsjon gjerne er svært utbredt og hvor rettssystemene ikke fungerer som de skal, opplyser politioverbetjent John Ståle Stamnes i Kripos til Dagbladet.

Ifølge norsk politi har den forsterkede innsatsen mot overgrep mot norske barn i Norge ført til at problemet har flyttet seg utenlands. Ifølge Kripos og Interpol er Burma, Laos, Kambodsja, Vietnam, Indonesia, Filippinene, Thailand, India, Ghana, Gambia, Moldova, Romania og Bulgaria eksempler på land som blir besøkt av pedofile nordmenn.

- Internasjonalt ser vi at når innsatsen mot overgrep øker i vestlige land, flytter overgriperne aktiviteten til andre deler av verden. Det er viktig å følge overgriperne og samarbeide internasjonalt, slik at vi ikke eksporterer problemet til den fattige del av verden, sier Stamnes.

- Pedofile er stadig på jakt etter land hvor de kan få operere uforstyrret, sier politioverbetjenten.

Han forteller at de reisende overgriperne ofte er single, mange er arbeidsløse, men likevel ikke uten finansielle ressurser. Det er gjerne eldre menn som begår overgrep mot barn i fattige deler av verden. (©NTB)