SSB beskylder NHO for svartmaling

Statistisk sentralbyrå (SSB) mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) svartmaler situasjonen ved å si at stadig flere står utenfor arbeidslivet. Statistikken viser at det er stikk motsatt, ifølge SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Andelen utenfor arbeidslivet har vært sterkt økende de siste årene», skriver NHO i dokumentet «Velferdsfellen» som ble lagt fram onsdag. Men SSB mener NHO tar feil.

Fra 2000 til 2009 økte sysselsettingen i aldersgruppen 25-54 år fra 85,2 prosent til 86 prosent, og i aldersgruppen 55-74 år var økningen fra 42,8 til 49 prosent, opplyser SSBs forskningsleder Roger Bjørnstad til Aftenposten.

– Jeg mener NHO tar feil. Statistikken viser noe annet, sier han.

NHOs president Kristin Skogen Lund er enig i at Norge aldri før har hatt en høyere andel i arbeid. Men samtidig har andelen som går på trygd økt, påpeker hun. Gruppen som tidligere verken var i arbeid eller i trygd er nesten borte, sier hun, men innrømmer at NHOs formulering er upresis.

Hun avviser at NHO svartmaler det norske arbeidsmarkedet.

– Det ønsker vi ikke å gjøre. Vi starter med å si at vi er så fantastisk privilegerte som bor og jobber her, og vi har virkelig forvaltet vårt lodd vel i dette land for å være i den situasjonen. Så må vi bare ikke bli passive og tro at det går av seg selv, sier hun. (©NTB)