PRISFORSKJELLER: Prisen på strøm kommer til å bli lavere i Nord Norge i forhold til Sør Norge, sier Kjell Rønningsbakk.  (Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox)
PRISFORSKJELLER: Prisen på strøm kommer til å bli lavere i Nord Norge i forhold til Sør Norge, sier Kjell Rønningsbakk. (Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox)

Stat og kommune tar 70 prosent av strømpengene

Ikke kraftselskapene som stikker av med hovedgevinsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For av hver hundrelapp du betaler i strømregning, går 70 kroner rett i kassa til stat og kommune. Av dette er det 32 kroner avgifter, 22 kroner i skatt og 16 kroner i utbytte.

Kun 30 kroner av din hundrelapp går til kraftprodusentene, viser tall fra Energi Norge.

I fjor utgjorde dette hele 51 milliarder kroner fra deg og meg til staten og kommunene.

Til samfunnet

– Det er en sum av skatter, avgifter og utbytte. Det viser at pengene ikke havner hos kraftselskapene, men at størstedelen går tilbake til samfunnet, sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth til TV 2 Nyhetene.

At staten og kommunene stikker av med 70 prosent av strømregninga, er ikke særlig populært blant folk som frykter en skyhøy strømregning i postkassa en av de nærmeste dagene.

– Staten er grådig

Flere av de TV 2 Nyhetene har snakket med er negative til fordelingen.

– Staten er de grådigste av de alle, sier postbud Geir Johannessen.

– Jeg synes det er fælt. Gamle folk sitter og fryser. Mange har ikke god råd, og det blir forferdelig dyrt, sier han. Se hva folk sier om de høye strømprisene øverst i saken.

Her kan du lese gode råd for hvordan du kan spare strøm.