Statsminister Jens Stoltenberg på den halvårlige pressekonferansen tirsdag. (Foto: Morten Holm)
Statsminister Jens Stoltenberg på den halvårlige pressekonferansen tirsdag. (Foto: Morten Holm)

Stoltenberg lover flere tiltak for veteraner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varsler tiltak som skal gjøre det lettere for skadde Afghanistan-soldater å få oppfølging og pleie i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han sier regjeringen legger stor vekt på å følge opp veteranmeldingen som kom i 2008.

Ikke bra nok

– Vi har allerede gjennomført en rekke tiltak, men innrømmer at det er eksempler på ting som ikke fungerer godt nok, blant annet muligheten for å hente ut samletall for skadde, sier Stoltenberg til NTB.

Regjeringen lanserer nå et pilotprosjekt, der målet er samordning av alle tjenester som soldater trenger å forholde seg til.

– Det skal bli én dør å gå inn av for dem som trenger bistand av ulike slag. Vi skal samordne innsatsen i Forsvaret og det sivile samfunnet, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Har ikke oversikt over Afghanistan-soldater

Få et tilbud

Stoltenberg sier at veteraner som kommer hjem, ikke skal føle at de faller mellom flere stoler.

– Vi følger opp og gir anerkjennelse til dem som er ute, og dem som kommer hjem, enten friske eller skadde, sier han.

Av gjennomførte tiltak viser statsministeren til erstatnings- og kompensasjonsordning, minnedager, medaljeoverrekkelser, ekstra penger til veteranene før jul og styrket oppfølging av familiene.

– Dette er soldater som er sendt ut av Norge på oppdrag for verdenssamfunnet. Vi følger opp hver enkelt som blir skadd i tjeneste. Veteranene var forsømt i flere år, men vi tok tak i dette og vil følge opp stortingsmeldingen med flere tiltak, sier Stoltenberg. (©NTB)