Japanerne spiser stadig mindre hvalkjøtt

Japanerne ser ut til å ha mistet lysten på hvalbiff. Lagrene av hvalkjøtt i Japan vokste i alle fall i fjor til godt over 6.000 tonn, opplyser en gruppe fangstmotstandere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksjonsnettverket for hvaler og delfiner la onsdag fram tall som viser at kjøttlagrene i august i fjor kan ha vært på hele 6.025 tonn. Dermed ble den gamle rekorden på 5.969 tonn, satt i april 2006, slått med god margin.

- Tilførslene av ferskt kjøtt var små, mens engrosprisene på hvalkjøtt har sunket de siste to årene. Likevel har lagrene økt, fordi japanere flest velger bort dette kjøttet, sier journalisten Junko Sakuma i Aksjonsnettverket til nyhetsbyrået Kyodo.

Japan er ett av de få landene som fortsatt driver hvalfangst. Miljøverngrupper som Greenpeace og Sea Shepherd fordømmer denne fangsten, som formelt skjer i henhold til et smutthull i det internasjonale fangstforbudet som åpner for forskningsfangst.

Kommersiell hvalfangst ble forbudt i 1986, og japanerne har siden 1987 offisielt rettet seg etter denne forbudet. Ifølge eksperter er det siden da drept rundt 35.000 hvaler, som offisielt ble tatt til vitenskapelige formål. (©NTB)