kjendiser mot pels hovedsak
kjendiser mot pels hovedsak

Kjendiser sammen mot pels

100 kjendiser har samlet seg i et felles opprop mot Pels. NOAH leder Siri Martinsen håper at alle norske kjendiser etter hvert vil følge etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Programleder Charlotte Torstvedt, skuespiller Dennis Storhøi, popartist Elisabeth Carew, stortingspolitiker Abid Raja og kickbokser Mette Solli. Fem av i alt 100 kjendiser som markerer sin motstand mot Pels i et felles opprop.

Ønsker flere kjendiser

Aksjonen koordineres av dyrevernorganisasjonen NOAH. NOAH leder Siri Martinsen sier de med dette trapper opp kampen mot pelsnæringen i 2011.

– Vinden blåser riktig vei. Oslo Fashion Week er allerede erklært pelsfri. I 2011 forsetter vi arbeidet mot pels og for dyrs rettigheter. Kjendiser er viktig fordi de inspirerer mange andre til å ta et standpunkt.

– Vi håper nå at mange flere kjendiser vil følge etter sier Martinsen.

Håper på forbud

For skuespiller Viktoria Winge, som har spilt i blant annet storfilmen Max Manus, er det helt naturlig å støtte seg til oppropet.

– Jeg skjønner ikke at det ikke er forbudt. Jeg håper at dette kan være med å gjøre det ulovlig.

Hun får støtte av artist Atle Pettersen som nylig fikk 2. plass i TV2 programmet X-faktor.

– Jeg håper at vi som har kjente fjes og som mange lytter til kan være med på å øke folks bevissthet.

Baserer seg på myter

Pelsdyrnæringen selv synes det er beklagelig at så mange kjendiser støtter opp om aksjonen.

– Det som er synd er at slike markeringer forsterker mytene om pelsdyroppdrett. Det sier Torkil Martinsen som er markedssjef i Norsk Pelsdyralslag.

– Vår næring har et meget ryddig forhold til dyrene våre. Vi har et godt produkt som både er miljøvennlig og skaper mange arbeidsplasser. Kjendiser kan selvfølgelig mene hva de vil, men vi er av en annen oppfatning.

Norsk Pelsdyralslag mener kampanjen til NOAH er bygget på mange feilaktige forhold.

– Faktisk er det bred støtte i det norske folk for at pelsdyroppdrett skal være en del av det norske landbruket. Det viser blant annet en spørreundersøkelse som Sentio har gjennomført for Nationen, sier Torkil Martinsen