NY BYRÅD: Cecilie Brein tar over som byråd i Oslo mens Sylvi Listhaug er i foreldrepermisjon. Carl I. Hagen ønsket seg jobben, men fikk nei av byrådslederen. (Foto: Privat/Scanpix)
NY BYRÅD: Cecilie Brein tar over som byråd i Oslo mens Sylvi Listhaug er i foreldrepermisjon. Carl I. Hagen ønsket seg jobben, men fikk nei av byrådslederen. (Foto: Privat/Scanpix)

Hun fikk jobben Carl I. Hagen ville ha

Cecilie Brein (28) overtar som byråd i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byrådsleder Stian Berger Røsland informerte onsdag Oslo-ordfører Fabian Stang om at Cecilie Brein overtar for byråd Sylvi Listhaug som går ut i foreldrepermisjon.

– Det blir utrolig spennende, og jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Brein til tv2nyhetene.no og legger til at hun i den første tiden vil bruke tid på å bli kjent med kollegene og sette seg inn i saksfeltet.

Hagen skuffet og trist

Frp ville ha Carl I. Hagen som erstatter for Listhaug, men fikk nei av byrådslederen fordi han er mann.

TAR OVER: Cecilie Brein (28) gleder seg til å ta fatt på jobben som byråd i Oslo. (Foto: Oslo kommune)
TAR OVER: Cecilie Brein (28) gleder seg til å ta fatt på jobben som byråd i Oslo. (Foto: Oslo kommune)

– Jeg er skuffet og trist, for jeg hadde gledet meg til å prøve å jobbe for byens eldre. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor jeg er uønsket for Høyre-lederen, men det er hans avgjørelse, sa Hagen til TV 2 i november i fjor.

Brein sier at hun ikke har noen tanker om at Hagen ønsket jobben.

– Jeg forholder meg til at jeg har fått muligheten til å ta fast på en utrolig spennende jobb, og jeg vet at jeg har byrådslederens støtte, partiets støtte og Carl I. Hagens støtte, sier hun.

Kjønnskvotert ut

Byrådslederen har vært krystallklar på at vikaren til Listhaug må være av samme kjønn.

– Det er ikke mulig å utnevne en mann som vikar mens Sylvi Listhaug er i permisjon. Byrådet må bestå av minst tre kvinner, det følger av kommuneloven helt eksplisitt, sa Berger Røsland.

Les også: Carl I. Hagen uønsket som byrådsvikar i Oslo

Men da Sylvi Listhaug var i fødselspermisjon i 2008, var det Jøran Kallmyr som vikarierte som byråd. Den gang ble det gjort et unntak fra kjønnskvoteringsloven. Det ville ikke Berger Røsland gå med på nå.

– Det er ikke aktuelt for meg å utnevne et byråd som får en sammensetning som er i strid med norsk lov, gjentar han.

– Utmerket erstatter

Brein er 28 år gammel og har en mastergrad i politisk økonomi fra BI. Hun har studert i Brüssel og har sin bachelorgrad i sosialøkonomi fra Universitetet i Oslo. 28-åringen har vært medlem av Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre og har også sittet i bydelsutvalget på St. Hanshaugen.

– Med Cecilie Brein får Oslo en engasjert, kunnskapsrik og dyktig byråd som vikar for Sylvi Listhaug. Jeg har hatt gleden av å arbeide sammen med Brein i flere år og er overbevist om at hun vil ivareta den viktige oppgaven som helse- og eldrebyråd på en utmerket måte, sier Berger Røsland.