Januar er høysesong for nye medlemsskap på treningssentre. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Januar er høysesong for nye medlemsskap på treningssentre. ILLUSTRASJONSFOTO (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Slik unngår du treningsfella

Dette bør du sjekke før du signerer avtalen med treningsstudio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det anbefaler Forbrukerombudet.

Januar er høysesong for å sette i gang med nyttårsforsettene. Spesielt er det populært å bli medlem av ulike treningssentre. De fleste sentre krever bindigstid fra sine kunder, og det er i slike tilfeller lurt å sette seg inn i avtalevilkårene før du skriver under på avtalen.

Les også: Nå kriger de om fettet ditt

Les punktene i avtalen

Forbrukerombudet anbefaler at du tar stilling til disse punktene i treningsavtalen:

  • Krever senteret bindingstid, og hvor lang er den? Forbrukerombudet råder treningskunder til å ikke inngå avtaler med lengre bindingstid enn ett år.
  • Hva koster det å trene, inklusive alle etableringsgebyr, startavgifter etc.? Hva er inkludert i prisen, og har jeg råd til dette i hele bindingsperioden?
  • Gir senteret prøvetime, prøvemedlemsskap eller rett til å avbestille? Det kan være lurt å stille dette som et vilkår, slik at du unngår å bli bundet til en lang avtale på senter som ikke lever opp til forventningene dine.
  • Kan du fryse avtalen, dersom du har behov for det? Hva er vilkårene for å fryse avtalen? Mange treningssentre krever sykemelding fra lege for å få innvilget søknad om frysing av avtale.
  • Er dette en treningsform som passer for meg? Er du usikker, bør du finne ut av dette før du inngår avtale om bindingstid.
  • Passer åpningstider og treningstilbud med mitt behov?
  • Hva skjer når bindingstiden har gått ut? Hvordan må jeg si opp avtalen? De fleste treningskontraktene går etter bindingstiden er ute. Det betyr at dersom du vil melde deg ut, må du aktivt gjøre det.
  • Har du lest gjennom hele kontrakten nøye? Hvis svaret er nei, risikerer du å skrive under på noe som du ikke aksepterer. Derfor bør du som alltid, ta deg god tid når du leser kontrakten. Legg særlig vekt på betalingsregler, fryseregler og oppsigelsesregler. Be om å få kopi.

Dersom du ikke kan akseptere avtalevilkårene til treningssenteret, se etter alternativer i markedet. Flere treningssentre har nå begynt å tilby avtaler uten bindingstid, skriver Forbrukerombudet.

Tonje Hovde Skjelbostad anbefaler at du leser nøye gjennom treningsvilkårene.
  (Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet)
Tonje Hovde Skjelbostad anbefaler at du leser nøye gjennom treningsvilkårene. (Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet)

Har ikke angrerett

– Det kommer inn klager, men det har blitt mindre i løpet av de siste årene, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet til tv2nyhetene.no.

Hun forteller at de fleste klagene kommer på høsten når mange treningssentre har ulike kampanjetilbud. Det skaper ofte forvirring blant kundene, og de forskjellige tilbudene kan være vanskelige å forstå.

– Det går som regel ut på etableringsgebyr, fryserettigheter ved sykdom og graviditet og bindingstid, sier hun.

Hun påpeker også at Forbrukerombudet får mange hendvendelser om angrerett.

– Hvis du først har skrevet under på treningsavtalen, har du ikke noen angrerett. Det tror jeg det er viktig at folk er oppmerksom på, sier Skjelbostad til tv2nyhetene.no