FANT DØDE FUGLER PÅ VEIEN:   Veien var nærmest tildekket av døde og døende fugler, sier de to kameratene Sebastian Djurberg og Alexander Engström som oppdaget de døde fuglene natt til onsdag i den svenske byen Falköping. (Foto: Sebastian Djurberg og Alexander Engström/ TV 4)
FANT DØDE FUGLER PÅ VEIEN: Veien var nærmest tildekket av døde og døende fugler, sier de to kameratene Sebastian Djurberg og Alexander Engström som oppdaget de døde fuglene natt til onsdag i den svenske byen Falköping. (Foto: Sebastian Djurberg og Alexander Engström/ TV 4)

Fuglemysteriet i Sverige: – Veien var tildekket av døde fugler

Sebastian og Alexander sjokkert etter at de oppdaget døde fugler som har falt ned fra himmelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen fugler har de siste dagene falt ned fra himmelen flere steder i verden, og onsdag melder svenske medier at den mystiske fugledøden også har nådd Sverige.

Natt til onsdag ble det ifølge Sveriges Radio funnet mellom 50 til 100 døde kaier, som er den minste fuglen i kråkefamilien, i byen Falköping.

Området er blitt sperret av mens funnstedet undersøkes nærmere, opplyser redningstjenesten i Falköping.

– Veien var tildekket

– Vi hadde gått forbi bare en halv time tidligere, og da lå det ingenting her. Men så oppdaget vi at veien var nærmest tildekket av døde og døende fugler, sier Sebastian Djurberg og Alexander Engström til TV 4.

Se amatøropptakene deres av de døde fuglene og TV 4s intervju med dem:

482548

En av dem tror at fuglene kan ha blitt rammet av en epidemi, mens en svensk ornitolog tror fuglene kan ha fløyet seg i hjel, etter å ha blitt stresset av noe.

– Enten så dør de av utmattelse, eller så flyr de inn i grener eller master i mørket, sier ornitolog Anders Wirdheim til Aftonbladet.

Ornitolog: – Noe er veldig galt

Ornitologen Kent-Ove Hvass mener derimot at fugledøden er en indikator på at noe «er veldig galt».

– Dette kan være en indikator på at noe er veldig galt. Jeg har jobbet med fugler i 50 år og aldri sett noe lignende, sier Hvass til Aftonbladet.

Tusenvis døde i USA

Nyttårsaften falt det tusenvis av døde svarttrost fra himmelen i den amerikanske byen Beebe i Arkansas. Fuglene ble funnet i en omkrets på 1,6 kilometer.

Noen dager senere ble det funnet ytterligere 500 døde fugler i Louisiana, om lag 480 kilometer unna det første funnstedet.

Ifølge The Guardian mener fugleeksperter at massedødsfallene kan skyldes sult, stormer eller sykdom, men ingen har sålangt klart å finne noen gode forklaringer på de mystiske dødsfallene.

Fugleeksperten Robert Meese tror fugledøden har sammenheng med den kalde vinteren.

– De fleste massedødsfallene blant fugl som er dokumentert er knyttet til en intens og kald vinter, sier Meese ifølge News10.

En rekke prøver er tatt og obduksjoner er utført av de døde fuglene, og resultatet av disse prøvene er ventet å være klare i neste uke.

Frykter fugleinfluensa i Asia

I Japan fryktes det at H5N1-viruset, den såkalte fugleinfluensaen, har rammet fugletette områder, skrev New York Times mandag.

Flere titalls trekkfugler er funnet døde, og en gruppe som overvåker smitteutbrudd knytter dødsfallene til det fryktede fugleinfluensaviruset.

Ved nyttår bekreftet myndighetene i Sør-Korea at landet er rammet av et fugleinfluensautbrudd. Over 100.000 fugl ble avlivet i et forsøk på å hindre at smitten brer seg, meldte nyhetsbyrået AFP.

Veterinær Kjell Handeland, som er fagansvarlig for vilt på Veterinærinstituttet, sier imidertid at han regner det som lite sannsynlig at fuglene er døde av epidemisk smitte.