RUSMISBRUK: Det er i storbyenes nabokommuner og utpregede industristeder som har størst andel rusmisbrukere. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
RUSMISBRUK: Det er i storbyenes nabokommuner og utpregede industristeder som har størst andel rusmisbrukere. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

26.087 narkotikasaker i fjor

Rekord i antall narkotikasaker i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økningen er på 11,6 prosent siden forrige toppår i 2002 da det var 23.370 slike saker. Kripos har samlet tall fra politiet, tollvesenet, Forsvaret og fengslene.

– Fjoråret viste det høyeste antall beslag av narkotika gjennom tidende. Dette er bekymringsfullt, og indikerer stor spredning i samfunnet, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård i en pressemelding lagt ut på Politi.no.

Mindre ecstasy

Det ble tatt 35 prosent mindre ecstasy i 2010. Den kraftige tilbakegangen gjelder både antall beslag og beslaglagt mengde, og man må tilbake til 1994 for å finne lavere beslagstall. Kripos regner med at andre stoffer har tatt plassen.

Nedgangen av innførsel og spredning av ecstasy har vært på retur i flere år – noe som samsvarer med situasjonen i de fleste europeiske land. Faktorer som etterspørsel og innførselspress, samt politiets og tolletatens prioriteringer og ressursbruk, påvirker beslagsdataene mest.

Økning av GHB/GBL

I 13.326 saker fant politiet cannabis. Selv om mengden i kilo er mindre, mener Kripos at hasj og marihuana har spredt seg til flere grupper.

GHB/GBL synes relativt sett å ha økende utbredelse. Det siste halvåret kom også det nye stoffet PMMA inn for fullt i Norge.

Kripos' narkotikastatistikk viser videre en større økning i antall beslag for stimulerende stoffer enn for dempende stoffer.

Mye heroin og kokain

Antall heroinbeslag er det høyeste siden 2003, og det har bare vært to år hvor det har vært beslaglagt større mengder enn i fjor. Også for kokain har det bare vært to år – 2005 og 2007 – med større beslaglagte mengder og høyere antall beslag. I fjor tok politiet beslag i 94,2 kilo kokain.

Antall alvorlige saker, de såkalte tredjeleddsakene, har holdt seg stabilt de siste årene. Selv om politiet har økt innsatsen, har altså ikke den alvorligste narkotikakriminaliteten gått ned, skriver VG.

– Politiets innsats

Humlegård mener på sin side at denne stabiliteten skyldes politiets innsats.

– Økningen i antall narkotikasaker viser en solid politiinnsats mot brukermiljøene i 2010. I tillegg viser antall tredjeleddsaker at politiet har holdt og holder fokuset og trykket oppe på de grove narkotikasakene som omhandler de tyngste og farligste stoffene, sier Humlegård. (©NTB)