geir_stene_larsen_folkehel2 (Foto: Berit Roald/SCANPIX)
geir_stene_larsen_folkehel2 (Foto: Berit Roald/SCANPIX)

Avviser at influensavaksine er uten virkning

Cochrane-instituttet i Italia slakter influensavaksinen, og sier den er uten virkning. Men Folkehelsa mener vaksinen fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny forskningsrapport fra Cochrane-instituttet i Italia påpeker at influensavaksine har tilnærmet null effekt.

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i 36 andre undersøkelser, og slår fast at forskningen som støttes av vaksineprodusentene påviser effekt av vaksinene.

Uavhengige mener effekten er liten

Den uavhengige forskningen slår derimot fast at vaksinene har liten effekt, skriver den danske avisen B.T.

Under normale forhold kunne én av hundre unngå influensa etter at alle hundre ble vaksinert, ifølge Cochrane-instituttets rapport. Men Geir Stene Larsen ved Norsk Folkehelseinstitutt sier til tv2nyhetene.no at vaksinen ikke nødvendigvis har som formål å hindre influensa i befolkningen.

– Cochrane legger en helt spesiell metode til grunn, og det stemmer at denne metoden viser av vaksinen ikke er dokumentert effektiv, sier Stene Larsen.

– Men det viktig for oss med vaksinen er å hindre alvorlige sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av influensa. Målet er ikke nødvendigvis at ingen skal få influensa, og vi har gode og tunge tall som viser at vaksinen virker i så måte, sier han.

– Forsøket ville være uetisk

Cochrane-metoden krever at et utvalg pasienter får vaksine og narremedisin, for deretter å bli fulgt av medisinsk personell i ettertid.

– Tallene vi har på influensavaksinen er så gode at det ville være helt uetisk å utføre slike undersøkelser som Cochrane krever, sier Stene Larsen.

Han legger til at forskerne ved Cochrane-instituttet i Italia er både seriøse og dyktige.

– Men de er best til å studere sider ved helsevesenet som kan utføres med å gi medisin og narremedisiner. Det er den ideelle forskningsmetoden, men det går ikke an å gjennomføre i alle sammenhenger, sier han.