Forsker: Norden blir mer interessant for terrorister

Terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt mener Norden blir mer interessant for terrorister fordi jakten på terrorceller lenger sør i Europa er så intensiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetspoliti i en rekke europeiske land har hatt betydelig suksess i opprulling av terrorceller, og det kan få en del av terroristene til å trekke nordover, sier Lia til Aftenposten.

Lia mener striden om muhammedtegningene og nordiske lands militære engasjement i Afghanistan kan være forklaringer på «et overraskende høyt antall terroravsløringer i Norden de to siste årene».

Lia mener Norge kan ha bedre forutsetninger for å møte terrorutfordringer enn Sverige og Danmark. Radikale islamistiske miljøer er både større og mer radikale i Sverige og Danmark enn i Norge, tror Lia.

– Så langt har vi sluppet hardhendte antiterroroperasjoner, som fort kan bringe oss til et tidsskille der frontene skjerpes, opinionen polariseres og det skapes martyrskikkelser, spesielt dersom det ikke er åpenbart for alle at de pågrepne er terrorister, sier Lia.

Lia mener samtidig medias fremstilling har betydning. Det er uheldig når terrororganisasjoner fremstilles som mystiske. Det fascinerer og pirrer ungdoms nysgjerrighet.

– I stedet for å avkle jihadistenes tomme retorikk, øker man deres salgsverdi, mener Lia. (©NTB)