GIR KJAPPE ANALYSER: Superdatamaskinen som går under navnet «Condor Cluster» er i stand til å analysere milliarder av piksler i minuttet. (Foto: Montasje)
GIR KJAPPE ANALYSER: Superdatamaskinen som går under navnet «Condor Cluster» er i stand til å analysere milliarder av piksler i minuttet. (Foto: Montasje)

Laget super-pc av 1760 Playstation-konsoller

Forskere ved flybase i USA laget militær superdatamaskin som er 100.000 ganger raskere enn din pc.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den går under navnet «Condor Cluster», og er i stand til å utføre svimlende 500.000 milliarder FLOPS – eller 500.000 milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet, noe som gjør den til den 35. raskeste superdatamaskinen i verden.

Til sammenligning klarer en hjemmepc fra fem milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet.

Det betyr at «Condor Cluster» er rundt 100.000 ganger raskere enn pc'en din.

1760 Playstation3-konsoller er koplet sammen av forskere på Wright-Patterson-flybasen, og den teknologiske nyvinningen ble tatt i bruk i midten av november av det amerikanske forsvaret.

Gjenskaper tekst og leser radarbilder

Datakraften til «Condor Cluster» gjør det mulig å analysere store mengder radarbilder i sanntid.

Den er også i stand til å lese 20 sider i sekundet, der opptil 30 prosent av bokstavene er fjernet, og likevel gjenskape teksten uten feil, ifølge prosjektlederen Mark Barnell.

– En slik kapasitet overgår andre interaktive superdatamaskiner som er brukt av det amerikanske forsvaret, sa Barnell da US Air Force kunngjorde forskningsnyheten.

Kostet to millioner dollar

Denne bruken av sivil teknologi har fått det amerikanske militæret til å innse at det er fullt mulig å utvikle billigere og grønnere løsninger enn man tidligere har gjort.

Forskerne skal ha brukt to millioner dollar på å utvikle superdatamaskinen, et beløp som bare er en tidel av beløpet som vanligvis brukes når det satses på tradisjonelle dataløsninger.