KREVER KUTT I ANTALL UFØRE: NHO direktør John G. Bernander sier det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid.  (Foto: Gorm Kallestad)
KREVER KUTT I ANTALL UFØRE: NHO direktør John G. Bernander sier det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid. (Foto: Gorm Kallestad)

NHO bekymret for velferdsstaten

– Dagens velferdsordninger er ikke bærekraftige. Velferdsstaten har et finansieringsproblem, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NHO er det tre bølger som spesielt vil utfordre velferdsstaten i årene som kommer: Eldrebølgen, migrasjonsbølgen og trygdebølgen.

Velferdsfellen er tema for NHOs årskonferanse som arrangeres onsdag.

Mandag presenterer organisasjonen blant annet en undersøkelse om nordmenns holdninger og syn på den norske velferdsstaten.

Krever kutt i antall uføre

NHO mener også at det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid.

Administrerende direktør, John G. Bernander, vil ha politikere og arbeidslivets organisasjoner med på et samarbeid for å få ned antallet uføre, og for å få flere i arbeidsfør alder i jobb.

– Bekymringsfull utvikling

– Utviklingen i antall uføre er bekymringsfull. Men det som virkelig bekymrer er at 750.000 mennesker i arbeidsfør alder ikke får jobb. Alle er enige om at det er altfor mange, men ingen synes å gjøre noe med det, sier Bernander, til VG.

Han mener at det er særlig viktig å stanse veksten i antall unge uføre.

Han vil satse mer på lærlinge- og praksisplasser slik at ungdom kan få et tilbud selv om de faller ut av skolesystemet.

Bernander tar også til orde for utvidet bruk av gradert sykmelding og gradert uføretrygd.

– Det må lønne seg å jobbe. De uføre er ikke vår skyteskive, men vi må se om det finnes utvekster som gjør det lite lønnsomt å gå fra å motta ytelser til å jobbe, konkluderer NHO-sjefen. (©NTB)