tre
tre

Disse er nærmest sparken og nedrykk

Tor-Kristian Karlsen har sett på bunnstriden i Premier League.

At det er jevnt og spennende i toppen av Premier League er én ting, men bunnstriden er også jevnere enn noen gang.

Fra Wolves på sisteplass skiller det fire poeng opp til trettendeplassen, og det skiller bare sju poeng fra Liverpool på niendeplass og Wolves på siste. Mellom dem ligger Newcastle, Blackpool, Blackburn, Everton, West Brom, Aston Villa, West Ham, Wigan, Fulham og Birmingham.

Det vil si at det er svært mange lag som kan rykke ned, og ikke minst – svært mange managere som sitter utsatt til.

- Det er veldig mye som kan skje her, sier talentspeider og fotballekspert Tor-Kristian Karlsen til TV 2 Sporten.

- Konsekvensene er enorme
- Jeg skrev en blogg om det tidligere i høst, men traff ikke på den første. Chris Hughton ble den første, men det var ingen som så den komme ut fra sportslige vurderinger. Det er så mange lag som ligger utsatt til. Hughton er vekk, og Big Sam røk. Logisk sett skal det være en nære bunnen som blir den neste, fortsetter Karlsen.

Han tror Mark Hughes i Fulham og Avram Grant i West Ham sitter meget utsatt til.

- For Fulham og West Ham er konsekvensene ved nedrykk er enorme. De har veldig stor gjeld og aldrende spillerstaller, med unntak av ungguttene til West Ham som får litt spilletid. Det kan bli tungt å komme seg opp, og sett fra det resonnementet tror jeg deres managere ligger tynnest an, sier Karlsen.

- Aldri hatt troen på prosjektet til Grant
Han skjønner ikke hvorfor Grant ble West Ham-manager til å begynne med.

- Jeg har aldri hatt troen på prosjektet til Avram Grant. Jeg har ikke skjønt hvorfor han fikk den stillingen, og han har ikke fått spillerne og mediene med seg, sier Karlsen.

Og mens disse to sitter utsatt til tror han det er flere andre som kan regne med litt mer arbeidsro.

- Jeg tror Wigan, Birmingham og West Brom har såpass is i magen og tro på trenerne at de ikke vil ryke først. Og Wolves har en veldig lojal styreformann, sier Karlsen.

Aston Villa-manager Gerard Houllier har også vært under intenst press, men fikk med seg et sterkt 3-3-resultat på Stamford Bridge søndag.

- Femårsplaner får man ikke lenger
Karlsen mener onsdagens oppgjør mot Sunderland blir meget viktig for franskmannen Houllier.

- Vinner man ikke mot Sunderland kan det bli utfordringer fremover. Det begynner å komme til et punkt nå. Plukker de ikke poeng snart må de gjøre et eller annet. Noen ganger er det riktig å gjøre en feil beslutning. Det er feil å sparke en mann som ikke har fått nok tid, og det samme gjelder Mark Hughes. Men det er ikke lenger som på Fergusons tid. Man henviser til hva som hadde skjedd dersom han hadde fått sparken etter cupkampen mot Forest i 1990. Sånn er ikke fotballen lenger. Femårsplaner får man ikke lenger. Skal du sitte og vente i fire år for å finne ut han faktisk hadde den planen? Man må tenkte kortsiktig og langsiktig på en gang, sier Karlsen.

- Tror Hodgson sitter ut sesongen
En annen som er utsatt til er Liverpools Roy Hodgson, selv om han fikk en solid opptur med seier mot Bolton lørdag.

- Jeg tror fortsatt Hodgson sitter ut sesongen, selv om det meldes at eierne visstnok har gått lei og bytter når de finner erstatter. At det kommer ut tvinger frem et trekk fra dem. De må si at Hodgson er vår mann eller kvitte seg med treneren. Ellers blir det bare usikkerhet, og det kommer ikke til å hjelpe situasjonen, sier Karlsen, og fortsetter:

- Det blir også et dilemma i forhold til overganger. Skal han ha innflytelse på kjøp? Her må man roe situasjonen. For Hodgson er det ut nå eller ved sesongslutt, og jeg tror det blir sesongslutt, sier Karlsen.

Han tror heller ikke det er noen god løsning å ansette Kenny Dalglish.

- Jeg tror ikke de har erstatter klar, og det er for risikofylt å gi en midlertidig jobb til Kenny Dalglish. Vinner han fire kamper så blir det et krav fra fansen om at han må inn på en langtidskontrakt, sier Karlsen.

Tipper West Ham, Wigan og Fulham rykker ned
Så da er spørsmålet. Hvem rykker ned? Karlsen synes ikke det er en enkel oppgave å tippe hvem som må ta den tunge veien ned til Championship.

- Wolves er jeg veldig usikker på. De spiller på andre prinsipper enn mange av de andre lagene. De har nesten bare briter og kan fighte seg ut av det. Det er ikke noe finspill og jåleri der, sier Karlsen.

Da har han mer tro på at Wigan rykker ned.

- De har mange utenlandske spillere og dårlig backing. Ingen bryr seg så veldig om dem, og de har en veldig tøff innspurt, sier Karlsen.

Derfor tipper han følgende lag ned:

- Skal jeg tippe vil jeg si West Ham, Wigan og Fulham. Og så tror jeg Wolves kommer seg unna, men det er så åpnet. Det er en umulig oppgave å tippe, understreker Karlsen.

Noe som illustreres ved at lag som nå ligger á poeng med Liverpool fremdeles risikerer nedrykk.

- Du har jo også Blackburn med 25 poeng, og gud vet hva som skjer der. Blackpool har også 25 poeng, og vil kanskje gå på en smell, sier Karlsen.

- Spennende i topp og bunn
Alt som er sikkert er at det blir spennende.

- Jeg gleder meg stort. Det er spennende i topp og bunn. Det skal engelskmennene ha, de har regissert et spennende opplegg denne sesongen!