Lover alle eldre den hjelp de trenger

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover at regjeringen skal gi alle eldre den omsorg og hjelp de trenger. I sin nyttårstale betegner Stoltenberg dette som den neste store samfunnsoppgaven, etter innføring av full barnehagedekning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ved å sette alle kluter til, fikk vi full barnehagedekning. Nå bygger vi ut tilbud om sykehjemsplass eller heldøgnsomsorg til alle som trenger det. De aller fleste eldre greier seg heldigvis selv, men ingen skal være redd for de ikke får en hjelpende hånd, sa statsministeren.

Ved inngangen til jubileumsåret for Roald Amundsens bragd på Sydpolen dvelte Stoltenberg ved det faktum at 1.200 av dagens nordmenn var født da den norske ekspedisjonen satte Norge på verdenskartet.

Statsministeren sa at de store etterkrigskullene nå er i ferd med å bli pensjonister og at de lever stadig lenger. I Norge har en forventet levealder økt med nesten en generasjon på 100 år.

- For 100 år siden fikk mange 65-åringer omsorg av sine barn. I dag gir mange 65-åringer omsorg til sine foreldre. Vi snakker om en helt ny form for alderdom. I dag henger ikke de gamle i et horn på veggen, de henger over PC-en, sa Stoltenberg. (©NTB)