branson
branson

– Vi må flytte til en annen planet om vi skal overleve

Richard Branson ga TV 2 innblikk i hans unike Karibia-paradis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har forsøkt fly jorden rundt i en luftballong, og da han i høst fylte 60 år ville han bli den første til å kite over den engelske kanal. Begge gangene ble han stoppet av et klima i forandring. Virgin-grunderen Sir Richard Branson er bekymret for Jordens fremtid, og med det oss menneskers fremtid.

Men fremdeles velger han å se løsninger, og problemer kun som utfordringer.

–- Det er mye som kan skje. Vi kan bli truffet av en meteoritt, eller en pandemi kan utslette menneskeheten. Eller, Gud forby, at noen idioter starter en atomkrig som vil sette hele menneskeheten i fare. Om vi skal sørge for at mennesket, som er en så god og formidabel kraft, skal overleve som art, så er det vårt ansvar å kolonisere andre planeter, slår Branson fast.

Et Noas Ark

Da TV 2 besøkte den eksentriske milliardæren på hans private øy i Necker Island i Karbia, åpenbarte det seg en unik verden. Her har den evigunge 60-åringen samlet kunstskatter fra hele verden, og bygd opp en flora og fauna det neppe finnes maken til. Øya er på mange måter et lite Noas ark.

necker
necker
Over øya sirkler det utrydningstruede, prehistoriske fugler med karakteristiske vinklede vinger. Det finnes omtrent to hundre kjempeøgler på øya. De kan bli bort i mot to meter lenge, og virker fryktinngytende når de plutselig står foran deg og ser deg rett i øynene.

I en innsjø midt inne på øya har Branson avlet opp to kolonier av rosa flamingoer, og for første gang nå nylig klarte han å få de flere hundre år gamle kjempeskilpaddene på øya til å skape en ny generasjon av babyskilpadder. Disse skilpaddene finnes det kun maken til på Galapagos, men der er de truet på grunn av et stadig surere miljø.

LES OGSÅ: Norske Terje Olsen er romkamerat med Virgin-sjefen

Klimavennlig romferd?

– Jeg er heldig som bor på denne vakre øya her i Karibia. Det er her man ser hvordan verden virkelig burde være, sier Branson og ser utover hans private paradis fra sitt nybygde hus på en høyde midt på øya.

Branson ser nå ut til å få oppfylt drømmen om å kunne sende privatpersoner ut i rommet i løpet av de neste atten månedene. Testflygingene romfartsselskapet hans Virgin Galactic har gjennomført denne vinteren har vært vellykket. Mange vil imidlertid kunne spørre seg hvordan Branson kan fremstå som en klimaforkjemper, samtidig som han vil blåse raketter ut gjennom atmosfæren for at rike mennesker skal få oppleve noen minutters vektløshet.

– Det er et betimelig og godt spørsmål, sier Branson og blir i et lite øyeblikk mer alvorlig enn han vanligvis er. Men, dette spørsmålet har han fått før.

KLARSIGNAL: Richard Branson gir tommel opp før avgang for VSS Enterprise. (Foto: Virgin Galactic)
KLARSIGNAL: Richard Branson gir tommel opp før avgang for VSS Enterprise. (Foto: Virgin Galactic)
– Den teknologien NASA har brukt er 60 år gammel. Når de skyter opp en rakett bruker de et døgns energiforbruk for New York City. Virgin Galactic derimot, er et moderne selskap som bruker moderne teknologi. En oppskytning med et av våre romskip tilsvarer en tur-retur flygning mellom Oslo og New York, sier han og korrigerer raskt seg selv;

– Ja, altså ikke en hel flygning, men det som tilsvarer ett sete på dette flyet. Vi har allerede i dag et svært lavt CO2-utslipp, og vi tror at vi skal kunne komme ned i null.

Utslipp er en ting når Richard Branson realiserer sine visjoner. En annen ting er ønsket om å kunne bidra til at verden blir et bedre sted. Han tror helt oppriktig at mennesker som får se ned på kloden vil bidra til nettopp en bedre verden når de kommer ned igjen.

– Jeg har jo aldri vært i rommet, men jeg tror at når de som får oppleve det blir mer bevisst på å ta vare på denne vakre kloden vi bor på når de kommer tilbake igjen. Jeg håper det.

Spanderer enveisbillett

– Det er kanskje en og annen statsleder som kunne ha hatt godt av å reise ut og se ned på kloden vår?

Branson gliser med det store, hvite smilet som har blitt hans varemerke.

– Jo, Zimbabwes Robert Mugabe skal få seg en tur i rommet. Men han får bare enveisbillett, ler den eksentriske milliardæren.