tangaroa sumo
tangaroa sumo

Problemer for Tangaroa

Å seile en flåte over Stillehavet er alt annet enn enkelt. Tangaroa kommer ut av kurs, noe som byr på store utfordringer for mannskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1947 gjennomførte Thor Heyerdahl en av forrige århundres mest eventyrlige ekspedisjoner - kryssingen av Stillehavet på en førhistorisk flåte bygd av balsa. Ingen trodde det var mulig. Men Kon-Tiki seilte i 101 dager, før den strandet på koralløya Raroia i Fransk Polynesia.

Nesten 60 år senere begynner Torgeir Sæverud Higraff (33) å grave i Heyerdahls gamle notater. Sammen med Olav Heyerdahl - Thor Heyerdahls sønnesønn - planlegger han en ny flåte, større og med bedre styreegenskaper. Akkurat slik Thor Heyerdahl mente de førhistoriske sjøfarerne hadde bygget den.

I forrige episode av "Ekspedisjonen Tangaroa" fulgte vi forberedelsene til ferden, fra hogging, avbarking og fløting av trær og fram til sjøsettingen og avgangen fra Callao i Peru - på dagen 59 år etter sin berømte forgjenger, Kon-Tiki.

Nå får vi følge Torgeir, Olav, Anders, Bjarne, Øivin og Roberto i deres hverdag på Tangaroa. Mannskapet får det travelt når de oppdager at flåten ikke følger riktig kurs. I stedet for å seile vestover mot Tahiti, følger Tangaroa Humboltstrømmen nordover langs Sør-Amerikas vestkyst, og de må jobbe mye med å justere de såkalte guarabordene - eller senkekjølene - som gir flåten retningsstabilitet. Når også bommen til seilet knekker, blir det mye på én gang for gjengen om bord.

Men det er også lyspunkter for mannskapet. De får fisk, og etter én måned til havs ser de for første gang et annet fartøy i horisonten. Bjarne får kontakt med den luksuriøse skuta over radio, og fra yachten sendes det over en lettbåt med luksusvarer til Tangaroa-mannskapet, blant annet iskaldt øl.

- Det er første gang jeg har øl i barten, gliser fotograf Anders.

Følg Tangaroa videre på seilasen over Stillehavet. Vil mannskapet greie å få flåten på riktig kurs og klare å seile lenger enn Kon-Tiki gjorde - helt fram til Tahiti?

Se «Ekspedisjonen Tangaroa» på TV 2 lørdag 1. januar kl. 18.00.