skei_grande_mobil (Foto: TV 2)
skei_grande_mobil (Foto: TV 2)

Venstre vil innføre mobilpant

Trine Skei Grande vil legge til rette for at folk kan være mer miljøvennlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobiltelefoner betegnes som miljøfarlig avfall, og kan leveres inn gratis i butikker. Men få benytter seg av dette tilbudet.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil derfor innføre pant på mobiltelefoner. Håpet er at folk vil velge et mer miljøvennlig alternativ når de skal kvitte seg med mobiltelefonen.

– Småelektronikk inneholder mye farlige stoffer som havner i søpla og som havner i andre oppløp enn de egentlig skulle. I tillegg vet vi at det er mye inne i telefonene som vi kan resirkulere og bruke på nytt igjen, sier Skei Grande til TV 2.

– Ok måte å være miljøvennlig på

– Om vi får en ordentlig innsamlingsordning som gjør at folk faktisk leverer det, så kan vi både hindre forurensing, og vi kan få gjenbrukt viktige stoffer, sier Skei Grande.

Venstre-lederen tror at et pantesystem vil føre til at flere vil velge resirkulering.

– Flaskesystemene våre fungerer jo veldig bra. Og folk synes det er en ok måte å være miljøvennlig på. Dette er bare å legge litt til rette, sier hun.

25–50 kroner

Hun mener panten bør være såpass stor at det lønner seg å levere inn mobiltelefonen.

– Mellom 25 og 50 kroner kanskje? Det er nok til at vi gidder å ta en tur innom å levere, men at det ikke blir en så stor avgift at det fører til at produktet blir dyrere, sier hun.