northugspurt
northugspurt

Northug-konkurrent nektet start i Tour de Ski

Maxim Vylegzjanin, som nylig slo Petter Northug i en spurt, nektes start i Tour de Ski på grunn av for høye blodverdier.

Oberhof/Bergen (TV 2 Sporten): Vylegzjanin slo Northug i spurten i La Clusaz rett før jul. Nordmannen tok det nederlaget tungt, men ifølge NRK får han ingen mulighet til revansj mot russeren i Tour de Ski.

Også tre andre løpere skal ha fått startnekt som følge av blodprøven før prologen. NRK melder at det gjelder slovakiske Martin Bajcicak og to løpere fra Estland.

- Leit for Vylegzjanin
For høye blodverdier fører til fem dagers startnekt. I Tour de Ski betyr det at løperne må reise hjem uten å få gått en meter.

- Dette er jo veldig leit for Vylegzjanin selv, som mange regnet med skulle være med å kjempe om seieren sammenlagt i Tour de Ski, sier den norske sportssjefen, Åge Skinstad, til TV 2 Sporten.

Under fjorårets Tour de Ski avbrøt både Vylegzjanin og russernes største Tour-favoritt, Alexander Legkov, før rennene i Toblach. Den gang var det angivelig på grunn av sykdom.

Maxim Vylegzjanin (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/Afp)
Maxim Vylegzjanin (Foto: JEAN-PIERRE CLATOT/Afp)

Åtte av tolv norske testet
De fleste norske utøverne ble også testet før rennstart nyttårsaften.

- Denne blodtesten er noe som forgår foran de aller fleste verdenscup-løpene. Det er for å forsikre seg om at løperne er friske. Under testen her i Oberhof ble åtte av de tolv norske løperne innkalt til blodtesting, og det var et tilfeldig utvalg av løpere som ble plukket ut. Jeg vet ikke hva slags verdi Vylegzjanin hadde, men maksverdiene er 17,0 for herrer og 16,0 for damer, sier Skinstad.

- Er det norske løpere som har blit stoppet på grunn av høye blodverdier tidligere?

- Ja, jeg husker i farten Frode Estil som kom rett fra høydeopphold i Seyser Alm og skulle gå løp i Reit im Winkl. Tore Ruud Hofstad opplevde det samme i Kuusamo. Også May Helen Sorkmo fikk startnekt i et verenscupløp, forteller Skinstad.

Blodprosentgrensen på 17 for herrer og 16 for kvinner er der av helsemessige årsaker, men kontrollen har også til hensikt å forebygge doping-

- Vi kaller det en helsekontroll, for å forebygge at noen kjører blodprosenten så høyt at de kommer i fare for å bli skadet av blodpropp. En annen hensikt med kontrollen er å forebygge doping, det skal ikke legges skjul på, sier dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

Outsider
Fredrik Aukland regnet på forhånd russeren som en outsider til å vinne Tour de Ski.

- Russiske Maxim Vylegsjanin har vært i form, og det er flere russere som kan overraske, sa Aukland da.

Les også: Her er de største Tour de Ski-favorittene

(©NTB/TV 2 Sporten)