- Khodorkovskij-dom gir Russland WTO-trøbbel

Dommen mot Mikhail Khodorkovskij vil gjøre Russlands vei mot medlemskap i WTO vanskeligere, sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene fra vestlige land på dommen mot Mikhail Khodorkovskij har de siste dagene vært sterke. Torsdag ble det kjent at Khodorkovskijs fengselsstraff utvides med seks år.

Ifølge Reuters sier en høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen at dommen kan skape trøbbel for Russland, som ifølge en rekke uttalelser fra øverste politisk hold føler seg sikre på å bli medlem av Verdens handelsorganisasjon i 2011.

I en melding fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at USA fortsatt er bekymret over de alvorlige anklagene om brudd på rettssikkerheten og misbruk av rettssystemet i Russland.

I Tyskland sier Angela Merkel sier hun har inntrykk av at politiske motiver har spilt en rolle i Khodorkovskij-saken, noe som er i strid med Russlands mål om å bli en rettsstat.

Også den tyske statsministeren sier hun er skuffet over at Mikhail Khodorkovskij igjen er funnet skyldig og at straffen er så streng. (©NTB)