barn
barn

Truer med boikott etter «Big Brother for barn»

Åtteåringer overlates til seg selv i to uker. Seerne mener det er motbydelig TV.

Hvordan kan man utsette barna sine for dette? Den britiske realityserien «Boys and Girls alone» har blitt kalt «Big Brother for barn».

Onsdag hadde den britiske serien premiere på svenske Kanal 5, og nå raser seerne, skriver Aftonbladet.se.

– Dette er motbydelig av Kanal 5, er en av reaksjonene kanalen har fått på sine nettsider.

I serien skal ti gutter og ti jenter mellom 8 og 11 år bo helt alene mens de blir filmet - uten voksne mennesker synlig til stede. Foreldrene kan bare følge barna på skjermer utenfor huset.

Barna har selv ansvar for alt i fra innkjøp av mat til å passe sin egen hygiene. De må legge seg når de føler for det, og de står opp når de vil.

Se klipp fra serien her (TV 2 er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsteder)

– Hvordan kan man utsette barna sine for dette?

Allerede etter at par timer i huset er det kaos. Barna er kalde og sultne, og de krangler om det meste.

81,9 prosent av Aftonbladet sine lesere mener at det er uetisk å gjøre slikt mot barn, og hele 14.304 har avgitt sitt svar i undersøkelsen.

– Jeg forstår virkelig ikke poenget med dette. Flere av barna er lei seg og savner foreldrene sine allerede etter en dag eller to. Hvordan kan man utsette barna sine for dette, er en av kommentarene du finner på Kanal 5 sine nettsider.

Svært mange av de som kommenterer forteller at de fremover vil boikotte kanalen. Facebook-gruppa «Bojkotta Kanal 5:s program med barn i Big Brother-hus» har hundrevis av medlemmer.

Les også: Svensk skandale-TV: – Det finnes en grense for alt, og dette er over grensen

artikkelen fortsetter under bildet

kanal5
kanal5

Penger og oppmerksomhet

Barnepsykolog Eva Arvidsson er enig i kritikken, og sier at hun ikke håper en svensk versjon av programmet vil bli laget.

– Det første man tenker er «Hvem er dette programmet laget for?». Det er i hvert fall ikke til barnets beste. Det må være kommersielle drivkrefter bak at man sender et slikt program. Det er uetisk å bevisst sette barn i situasjoner der kaos og mobbing i prinsippet er umulig å unngå, sier hun til nettsiden.

Selv sier kanalen at programmet gir seerne mulighet til å ta stilling til debatten som gikk i Storbritannia da serien ble sendt der.

– Barna ble overvåket døgnet rundt av to voksne, en barnepleier og en psykolog. Foreldrene var dessuten i nærheten hele tiden, sier Kanal 5 sin pressesjef Dan Panas.

– Gårsdagens TV

Tidligere i år fikk kanalen gjennomgå for den kontroversielle realityserien «Kungarna av Tylösand».

Også da denne serien ble sendt, truet hundrevis av lesere med boikott av kanalen.

Les mer: – Det finnes en grense for alt, og dette er over grensen

– Dette er gårsdagens TV. Det nytter ikke å bryte de samme grensene igjen, sa programleder og journalist Svein Tore Bergstuen til «God Kveld Norge» om sjokkserien.

TV3-sjef Trygve Rønningen mente at det gjelder å ta med seg et klokt hode i klipperommet når man jobber med realityserier.

«Kungarna av Tylösand» var stappfull av eksplisitte scener. Serien ble anmeldt for å skjenke mindreårige. Både sex og kjønnsorganer ble vist for åpent kamera.

kungarna
kungarna