DSB stanser salg av fyrverkeribatteri

Salget av effektbatteriet Bombard 4.0 blir stanset umiddelbart av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Produktet er ikke trygt, mener DSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DSB har gitt selskapet Svea Fyrverkerier pålegg om umiddelbar stans av levering og salg av dette effektbatteriet. Bakgrunnen er at DSB mottok en bekymringsmelding fra en forhandler. DSB kontaktet deretter onsdag SINTEF for å få gjennomført en test av produktet.

Testen viser at de åtte rørene i Bombard 4.0 forskyver seg lett i forhold til hverandre. Det kan føre til at ladningen får en uheldig retning. Det kan også føre til at hurtiglunten til neste rør blir kuttet, slik at batteriet stopper og det oppstår forsagere (ladninger som ikke har gått av).

DSB gjør oppmerksom på at forsagere alltid står i fare for å bli antent, eller at barn kan få tak i forsagere og dermed utsette seg for skader.

- DSB anser produktet for å lide av slike konstruksjonsmessige feil eller mangler i sammenføyningen av de åtte rørene med sats, at det representerer en uakseptabel risiko for brann eller annen ulykke under eller etter bruk, opplyser avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

Hun oppfordrer folk som allerede har kjøpt dette effektbatteriet, til å levere det tilbake, og slett ikke ta det i bruk. (©NTB)