I denne lavblokken i Hedelyparken i Greve sør for København skal den 26 år gamle irakeren. (Foto: SCANPIX)
I denne lavblokken i Hedelyparken i Greve sør for København skal den 26 år gamle irakeren. (Foto: SCANPIX)

Fant bombelignende gjenstand hos terrormistenkt

Sprengstoffeksperter hentet onsdag kveld en mistenkelig gjenstand ut av bygningen utenfor København hvor en av de terrormistenkte ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av oppgangene i bygget ble evakuert like etter klokka 21, og noen timer senere meldte avisa B.T. at sprengstoffeksperter var på vei ut med en gjenstand som ble holdt i en spesiell bombetang.

LES OGSÅ: Dansk politi evakuerte bygning der terrormistenkt ble pågrepet

Uvisst om det var sprengstoff

Gjenstanden ble kjørt bort, og ekspertene avsluttet arbeidet på stedet. Deretter kom meldingen om at de evakuerte fikk lov til å vende tilbake til leilighetene sine.

Politiets etterretningstjeneste (PET) fastslo at det var blitt gjort et mistenkelig funn i bygningen. Men om det faktisk dreide seg om sprengstoff, var det ingen som kunne bekrefte natt til torsdag.

Politiet var i ferd med å undersøke leiligheten da den mistenkelige gjenstanden ble funnet.

Overvåket i lang tid

Til sammen fem personer ble onsdag pågrepet mistenkt for å planlegge et terrorangrep mot lokalene til den danske avisen Jyllands-Posten i København. En 26 år gammel mann med irakisk opprinnelse ble pågrepet i leilighetskomplekset som onsdag kveld ble evakuert.

Det var onsdag morgen det danske sikkerhetspolitiet, PET, gikk til aksjon. Da hadde de i samarbeid med det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, overvåket en gruppe over lang tid.

De fem som ble pågrepet er mistenkt for å ha planlagt å gå til angrep på bygningen hvor Jyllands-Posten holder til i København.

– Planen var trenge seg inn i Jyllands-Posten og Politikens lokaler her i København, ved å bruke blant annet en maskinpistol vi har beslaglagt, og forsøke å drepe så mange som mulig av dem som ville være til stede i bygningen, sa PET-sjef Jacob Scharf under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: – Skulle drepe så mange som mulig

– Terror strider mot islam

Det danske Muslimernes Fællesråd sier i en pressemelding at de tar sterk avstand fra det planlagte terrorangrepet mot Jyllands-Posten som dansk politi har avverget.

– Muslimernes Fællesråd tar ubetinget avstand fra enhver terrorhandling uansett hvilke motiver som skulle ligge bak. Det er viktig å understreke at enhver form for terrorhandling er og alltid vil være i strid med islam, skriver organisasjonens talsmann Zubair Butt Hussain.

(©NTBTV 2)