Ti av elleve kommuner ønsker oljeutredning

Ti av de elleve kommunene i Lofoten og Vesterålen ønsker konsekvensutredning av oljevirksomhet i de omstridte områdene. Bare Røst sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dårlig nytt for motstanderne av oljevirksomhet, som mener en konsekvensutredning betyr et klarsignal for oljeaktivitet, skriver Klassekampen.

Regjeringen skal på nyåret oppdatere forvaltningsplanen for de nordlige havområdene, og et av spørsmålene som stilles, er om det bør gjennomføres en konsekvensutredning. Utfallet kan bli avgjørende for åpning eller fredning av Lofoten og Vesterålen.

Mens motstanderne mener en slik utredning i praksis vil være et klarsignal for oljeaktivitet, mener tilhengerne at den er nødvendig for å skaffe mer kunnskap. Tilhengerne avviser at utredningen automatisk legger til rette for oljevirksomhet.

– Mitt standpunkt er at jeg vil vite mest mulig før jeg tar standpunkt, sier ordfører Hugo Bjørnstad (Ap) i Vågan kommune.

Det er ventet at Ap sentralt vil gå inn for en konsekvensutredning, mens regjeringskollegaene Sp og SV frykter dette vil bety ja til oljevirksomhet i de omstridte områdene. (©NTB)