¿ FOR LIBERAL POLITIKK: Ada Sofie Austegard mener norsk kriminalpolitikk ikke beskytter overgrepsofre i høy nok grad. (Arkivfoto).
¿ FOR LIBERAL POLITIKK: Ada Sofie Austegard mener norsk kriminalpolitikk ikke beskytter overgrepsofre i høy nok grad. (Arkivfoto).

Baneheia-mor kritisk til at overgrepssiktet fikk reise til Gambia

Ingen kontroll på pedofile som har sonet ferdig fengselsstraffen sin for overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

45-åringen som er pågrepet i Gambia, siktet for overgrep mot barn, er flere ganger dømt for lignende overgrep i Norge, deriblant over 100 ganger mot sin egen sønn.

Ønsker forvaringsstraff for overgrepsdømte

– Dette er et resultat av den liberale kriminalpolitikken i Norge at mennesker som er dømt for seksuelle overgrep kan få reise fritt rundt og forgripe seg på andre barn i andre land, tordner leder for Stine Sofies Stftelse, Ada Sofie Austegard, til TV 2.

Austegard sier det er mange ting som kan gjøres for å hindre at disse personene får reise rundt og fortsette overgrepene mot barn. Hun mener bruk av forvaring oftere bør brukes når pedofile dømmes i norske saker.

– I Norge er det ikke lov med noen form for registrering eller utreiseforbud etter at en person har sonet ferdig dommen sin, sier hun.

Se intervjuet med Austegard øverst i saken.

– Så lenge det foreligger etterforskning, burde ikke mannen fått lov til å reise utenlands, mener Austegard. 45-åringen som er fra Telemark ble så sent som i høst siktet for overgrep av en skolegutt i Oslo.

Les mer og se intervju med Klomsæt: Nordmann siktet for seksuelt misbruk både i Gambia og Norge

Ønsker trolig utlevering

45-åringens forsvarer, Sigurd Klomsæt, sier også i et intervju at den siktede hadde vært best tjent med å holde seg i Norge. Han vil så fort som mulig reise til Gambia for å bistå sin klient, men har ikke snakket med mannen etter pågripelsen.

Han regner med mannen vil ønske å bli utlevert til Norge.

Norsk politi vil dra til Gambia på nyåret, får TV 2 opplyst. 45-åringen hadde seks små gutter på rommet da han ble pågrepet. Det yngste barnet var bare tre år gammelt.

Arrestasjonen i Gambia skjedde etter at norsk politi sendte bekymringsmelding via Interpol etter en ny anmeldelse om seksuelle overgrep i høst.

Fotograferte nakne barn i Baneheia

I 2006 ble 45-åringen dømt for overgrep mot sin egen sønn, og under behandlingen av denne saken det kom frem at nordmannen tok bilde av nakne barn ned i to-tre-årsalderen i Baneheia, mens Baneheia-saken pågikk i retten.

Ada Sofie Austegards datter, Stine Sofie, var den ene jenta som ble voldtatt og drept der i år 2000.