STRØMSJOKK: Strømleverandøren Hafslund opplever stor økning i kunder som ønsker å dele opp vinterens store strømregning.  (Foto: Scanpix)
STRØMSJOKK: Strømleverandøren Hafslund opplever stor økning i kunder som ønsker å dele opp vinterens store strømregning. (Foto: Scanpix)
strømregning (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
strømregning (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Sjokkregning kommer i januar

For en vanlig forbruker kan strømregningen bli 2.000 kroner dyrere enn på samme tid i fjor. Her er rådene for å takle regningen

– Strømregningen i januar blir stor, advarer Agnar Aas, Vassdrags- og energidirektør, NVE.

En rekordkald november og en rekordkald desember, gjør at strømregningen kommer til å bli langt høyre enn i fjor.

Ifølge Aas snakker vi om en regning som for en vanlig forbruker vil bli på rundt 2000 kroner mer enn på samme tid i fjor.

Grunnen er at det langvarige kalde været sørger for lite vann i magasinene. Da blir leverandørene avhengige av å importere strøm fra utlandet, og det resulterer i høyere priser.

– Utsett regningen

For mange vil januarregningen by på små og store problemer.

– Strømselskapene er åpne for å finne praktiske løsninger om du ikke kan betale, sier Aas, og ber folk om ikke å utsette telefonen til strømselskapet om du ser at du ikke har muligheten til å betale.

– Ingen vil miste strømmen nå i vinter, beroliger han.

Mindre oppløftende er det at Aas sier at også strømregningen i april vil bli høy.

Vanskeligheter med å betale sjokkregningen?

Sissel Sodefjed Jørgensen er forbrukerøkonom i Dnb NOR. Hun har råd til de som kommer til å slite med strømregningen i januar.

Få oversikt

Ta stilling til hvor langvarig dine økonomiske vanskeligheter er. Trenger du utsettelse av regningen i to uker? Eller blir det mer langvarig?

Ifølge forbrukerøkonomen er det viktig å først få dette overblikket. På den måten kan du planlegge «virkemidlene» dine mer riktig. Kanskje er det ikke en kriseplan du trenger, men bare en utsettelse på en regning.

Spør deg selv om alle regninger er like viktig. Hvilke regninger er du låst med, og hvilke kan du kutte ut eller utsette?

– Det kan bety at du må ta et skippertak. Kanskje bør du si opp småregninger og abonnementer (bøker, trening) slik at det ikke hoper seg opp med «uviktige» regninger når du har en presset økonomi. Vær streng med deg selv, sier Jørgensen til God morgen Norge.

Utsettelse

Når du sitter igjen med de regningene du må betale, som strøm, bolig, forsikring og du fremdeles ikke har nok penger til å betale i tide, må du kontakte mottaker og be om utsettelse.

Det er veldig viktig at du tar nettopp den telefonen slik at du ikke bare lar tiden gå. Det kommer purringer. Da blir mottaker mindre og mindre medgjørlig og fleksibel, og du pådrar deg større og større utgifter.

Får du en utsettelse er du ute av knipa om du vet at penger kommer inn siden. Sjekk hva det koster deg å få den utsettelsen.

Om du ikke har noe annet valg enn å gå med på et gebyr, så husk i hvert fall til neste gang hvor mye det øker regningen å be om utsettelse. Det er ikke allid det koster noe ekstra.

Lån

Spør deg selv: Har jeg nok penger over 3-4 måneder, eller må jeg faktisk låne for å komme ut av den vanskelige situasjonen? Har jeg mulighet til å låne?

– Kanskje kan du låne på boligen, sier Jørgensen.

Ifølge Jørgensen kan du vurdere forbrukslån, som er dyrere, men likevel billigere enn kredittkort.

– Det aller verste er om du mister kontrollen over din egen økonomi. Du må være aktiv, sier forbrukerøkonom Jørgensen.

Hun advarer mot å la være å betale, unngå å åpne konvolutter og la det balle på seg slik at problemet blir sikkelig uhåndterlig. Det resulterer i at saken din går til inkasso, som igjen fratar deg handlefrihet i egen økonomi.

Om du ikke ser løsninger selv, anbefaler Jørgensen å kontakte NAV. De har både gjeldstelefon og gjeldsrådgivere som har mange gode tips å komme med for å sette situasjonen i system for deg.