OrsetHoved (Foto: TV 2)
OrsetHoved (Foto: TV 2)

«Den unge tiggerjenta og babyen åpnet øynene mine»

TV 2-reporter Per Kristian Orset klarte aldri å glemme den unge tiggermoren som satt på gaten i Brussel og ammet sin lille baby i kulden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I romjulen deler TV 2s reportere sine viktigste og beste nyhetsøyeblikk med tv2nyhetene.no sine lesere. Her forteller utenriksreporter Per Kristian Orset sin historie:

For et år siden bodde jeg noen måneder i Brussel. Som et slags Europas hovedstad er byen selvsagt en smeltedigel av språk og kulturer.

Her forsøkte også en av de største minoritetene i Europa å livnære seg. Romfolk fra fattige østeuropeiske land som Bulgaria og Romania kan som kjent ferdes fritt nå etter at hjemlandene er en del av unionen.

Europas skyggeside

Hver eneste dag kunne jeg møte dem sittende i handlestrøket, eller utenfor leiligheten vår, på en eller to biter av kartong. Uansett hvor kaldt det var. Og når det blåser sur, kald vind i Brussel, ja så er det virkelig kaldt.

Til og med unge jenter satt på denne måten - med babyen tett til brystet.

Måten romfolket søker etter velferd på er en del av Europas skyggeside.

Det handler om et folk som har opplevd undertrykking i flere land. Og som har valgt å holde på sin egen identitet - og stå sammen. Det har sin pris.

De hates - og mange av dem svarer ned samme mynt, og snakker nedsettende om de fastboende.

Historien begynte i Bergen

Historien om Adriana er egentlig en annerledes historie. Den begynner i sommervåte Bergen. Hun satt mellom jernbanestasjonen og handlesenteret, der tusenvis passerer.

Jeg hadde med Lars, han er tolk og av de få norske ekspertene på romanispråket. Lars snakket til henne på hennes eget språk. Men i starten var hun skeptisk:

– Hva er det? Kan jeg ikke sitte her, siden du henvender deg til meg?

Se en av reportasjene Per Kristian Orset og fotograf Kåre Breivik laget:

481722

Noen hundre meter unna sto mannen hennes, Marinel. De hadde også med to voksne sønner, som tok småjobber i bygningsbransjen. Og de vet godt at vi ofte forbinder sigøynere med kjeltringer.

– De og vi er arbeidsfolk, vanlige arbeidsfolk, påpekte Marinel da han hadde lagt bort munnharmonikaen.

Sett på som avskum

I hundrevis av år har de blitt sett på som avskum.

I Frankrike i år ble de kollektivt utvist, etter å ha slått ulovlig leir mange steder i landet. Derfor er Norge blitt langt mer attraktivt enn før.

For her er det lov å tigge, og her gir faktisk folk penger. Adriana var derfor takknemlig for at hun fant Bergen.

– Jeg har reist fra barna mine i Romania for å tigge penger, det er helt forferdelig. Men jeg var nødt, fortalte hun.

TV 2s Per Kristian Orset viser her familien Hormuz bilder som TV 2 tok da de var i Bergen for å tigge. Nå er småpengene i ferd med å bli ny bolig for familien fra Bacau i Romania. Adriana (t.h.) og Marinel Cormuz (i gul t-skjorte) er her omgitt av sine egne og naboens barn. (Foto: Codrin Pop)
TV 2s Per Kristian Orset viser her familien Hormuz bilder som TV 2 tok da de var i Bergen for å tigge. Nå er småpengene i ferd med å bli ny bolig for familien fra Bacau i Romania. Adriana (t.h.) og Marinel Cormuz (i gul t-skjorte) er her omgitt av sine egne og naboens barn. (Foto: Codrin Pop)

Adriana fortalte at i Bergen hadde enkelte gitt henne mellom fire og fem tusen kroner. Ekteparet la også vekt på at turen til Norge var deres valg - at de ikke jobbet for bakmenn, men for å kunne bygge nytt hus til seg og barna etter at flom i Romania ødela boligen deres for noen år siden.

– Vi vil gjerne ha et hus med tre rom, slik at hele familien kan bo der, forklarte de som begrunnelse for at de bak en pappkopp trosset vær og vind.

Snakket hun sant?

Men snakker hun sant? Hvor blir det egentlig av tiggerpengene? Finnes huset hun forteller om?

Et par måneder senere dro fotograf Kåre Breivik og jeg til Romania - uten annet spor enn navnet på landsbyen, Valea Seaca. Det intetanende tiggerparet fra Bergen visste ikke at vi kom.

Ved hjelp av dette navnet og bilder av paret klarte vi å finne noen som mente de kjente dem. Det intetanende tiggerparet fra Bergen visste ikke at vi kom.

Omgitt av en stor flokk nysgjerrige sto vi plutselig ved et stort hus under bygging. Bygd med norske penger!

Det var sterkt å stå der og vite at dette halvferdige huset faktisk hadde reist seg bare ved hjelp av pengene fra Bergen. For de hadde ikke vært i noen annen by.

12 år gamle datter var reservemor

Et enkelt regnestykke, basert på inntekt per dag og antall turer til Vestlandets hovedstad, sannsynliggjorde det hele. I Romania får man hus reist for en brøkdel av hva det koster her i landet.

Men det har har sin pris å tigge i et fremmed land. Adriana forlot seks barn hjemme, der 12 år gamle Moneda var reservemor. Oftest oppleves det enklest – å la de fattige leve i fred.

Hun sto inne i det uferdige huset sammen med foreldrene og de fem små søskenene mens hun fortalte oss hvordan det var mens foreldrene var borte.

– Jeg gråt mange ganger, det var vanskelig å være alene med småbarna.

Tiggerjenta ble et medmenneske

Faren tok frem munnspillet som han brukte i Bergen for å tjene penger og spilte for oss mens fotograf Kåre festet de velkjente tonene og smilene deres til kamera.

Fattigdom er bare et ullent begrep for de av oss som ikke aner hva det betyr å kjempe for hver dags mat på bordet. Det er kanskje derfor vi oftest bare ønsker å gå forbi tiggerne, uten å se dem.

Oftest oppleves det enklest – å la de fattige leve i fred.

MOTTOK PRIS: Kåre Breivik (t.v.) og Per Kristian Orset.  (Foto: TV 2)
MOTTOK PRIS: Kåre Breivik (t.v.) og Per Kristian Orset. (Foto: TV 2)

Da jeg møtte blikket til ei ung mor med babyen ved brystet i Brussel skjedde det i alle fall noe med meg. Tiggerjenta ble et medmenneske. Og det vil ta tid å glemme det.

Av og til er jeg svært lykkelig over å ha valgt journalistikken.

TV 2-journalist Per Kristian Orset og fotograf Kåre Breivik vant prisen «The European Year Journalist Award 2010» for Norge for reportasjene om rom-folket.

Programmet Nyhetsåret 2010 kan du se på TV 2, 2. januar klokken 20.00.