VM
VM

Dette husker Alsaker og Langli best fra fotball-VM

– Livet på tribunen er hinsides alt jeg har opplevd, sier Øyvind Alsaker.

VM 2010 i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterskapet

Det nærmer seg slutten på 2010 som var et fantastisk sportsår. Den kanskje største begivenheten fant sted i Sør-Afrika fra 11. juni til 11. juli.

Fotball-VM ble en gedigen fest med flere vanvittige øyeblikk og strålende prestasjoner.

– Vertsnasjonen fikk endelig en seier
Vi har fått TV 2-kommentatorene Øyvind Alsaker og Morten Langli til å oppsummere det de husker best fra mesterskapet. Begge var på plass i Sør-Afrika i sommer.

– Det sykeste øyeblikket var da Nelson Mandela kom inn på Soccer City på finaledagen. Det var helt magisk, sier Alsaker til TV 2 Sporten.

– At jeg fikk rett. At Spania skulle vinne. Og Maradona som løp rundt med avis på stadion før Argentina - Sør-Korea. Tshabalalas scoring for Sør-Afrika, Luis Suárez' hands og Asamoah Gyans straffemiss og scoring i samme kamp, sier Langli.

Siphiwe Tshabalala (Foto: Ivan Sekretarev/Ap)
Siphiwe Tshabalala (Foto: Ivan Sekretarev/Ap)

Det sportslige øyeblikket Alsker husker best var da det tok fullstendig av på Free State Stadium i Bloemfontein 22. juni. I tillegg minner han anglofile nordmenn på det som skjedde på samme stadion fem dager senere.

– Jeg velger kampen mellom Sør-Afrika og Frankrike. Det var en ufattelig god kamp der vertsnasjonen endelig fikk en seier. Livet på tribunen er hinsides alt jeg har opplevd. På samme bane spilte England mot Tyskland. Der fikk vi virkelig øynene opp for Mesut Özil og Thomas Müller. Dette unge fartsfylte laget til Joachim Löw som ydmyket de store stjernene og Lampards mål som ikke ble godkjent, det skjedde rett og slett veldig mye gøy.

– England var skremmende dårlig som vanlig
Langli lot seg også imponere av Löws mannskap, mens to afrikanske lag skuffet kommentatoren.

– Tyskland og Ghana var bra. Tyskland imponerte med sitt unge lag. De blir spennende å følge i neste mesterskap. Men Kamerun og Elfenbenskysten skuffet. Kanonlag på papiret som underpresterte. Og England som var skremmende dårlig som vanlig. Av enkeltspillere skuffet Fernando Torres og Wayne Rooney.

Alsaker trekker også frem Rooney svake innsats.

– Jeg må bare si at å se hvor ufattelig dårlig Wayne Rooney var overrasket meg. Han var ikke bare ute av form, han var hinsides dårlig. Han var helt forferdelig og det kom som et lite sjokk. Frankrike overrasket meg negativt som lag. Der kan man se hva som skjer når verdensstjerner har en trener de ikke har respekt for. Det må være harmoni i spillergruppen. De spilte også elendig fotball.

FRUSTRERT: Wayne Rooney fikk det ikke til å stemme mot Montenegro. (Foto: David Davies/Pa Photos)
FRUSTRERT: Wayne Rooney fikk det ikke til å stemme mot Montenegro. (Foto: David Davies/Pa Photos)

Hyller Özil
Uruguay gledet imidlertid Alsaker. Sør-amerikanerne røk for Nederland i semifinalen.

– De hadde mange profiler og det var gøy å se dem spille. Det er jo også et veldig lite land.

På spørsmål om hvilken spiller som overrasket positivt er ikke Alsaker i tvil.

– Mesut Özil. En ting er å briljere i et aldersbestemt mesterskap, men å ta steget opp på den store VM-scenen og skinne der, det er vanvittig stort. Han er representanten for dette unge Tyskland som jeg har sansen for. Han er smart og kul å se på.

Håper på Wilshere
Alsaker og Langli har også tippet hvilke tre spillere som kommer til å dominere i det neste verdensmesterskapet, som finner sted i Brasil i 2014.

– Messi, Iniesta og Özil, svarer Langli.

– Vi tippet jo Messi, Rooney og Ronaldo før VM i Sør-Afrika og traff ikke veldig bra. Nå tror jeg på Jack Wilshere for England. La oss håpe på en ny engelsk generasjon som skjønner at de må løpe i et VM. Messi fordi Argentina kommer med en taktisk bedre trener. Han får mer erfaring og jeg tror det blir hans tur. Neymar - er du spiss på Brasil har du alle muligheter til å skinne i VM på hjemmebane. Han er en moderne spiller og scoret nylig hat trick for Santos mot Goiás.