Villdyrlegen Silje Hvarnes sammen med en orangutang på Borneo. (Foto: Gaute Grøtta Grav)
Villdyrlegen Silje Hvarnes sammen med en orangutang på Borneo. (Foto: Gaute Grøtta Grav)

Vi spiser orangutangene ut av hjemmet sitt

Palmeoljen som er å finne i mange norske matvarer er årsaken til utryddelsen av orangutanger i Borneo.

– Rundt 50 000 orangutanger lever på Borneo i dag, men rundt 5000 dør hvert år. Fortsetter det slik, vil orangutangen være utryddet innen ti år, sier Pernilla Svenberg, presseansvarlig i Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) sin svenske avdeling.

Palmeoljen dreper orangutangene

I femte episode av ”Villdyrlegen” besøker Silje og Gaute et rehabiliteringssenter for orangutanger på Borneo. Disse apene er blitt offer for skogrydning – rundt halvparten av regnskogen på Borneo er ødelagt de siste 20 årene – hovedsakelig for å kunne øke produksjonen av palmeolje.

Svenberg peker ut palmeoljeindustrien som hovedårsaken til de enorme ødeleggelsene av regnskogen, og som den største fienden til orangutangers videre eksistens.

– Ettersom regnskogen blir brent ned, søker orangutangene ut på oljeplantasjene, da de ikke har andre steder å dra. Der blir de sett på som skadedyr; de største dyrene blir gjerne drept, mens de mindre blir solgt videre som kjæledyr eller lignende, sier Svenberg.

BOS driver senteret Silje og Gaute besøker i «Villdyrlegen», et senter som huser nærmere 700 orangutanger. Gjennom redningsaksjoner redder senteret orangutanger fra områder som er blitt brent ned eller ødelagt på annen måte. Samtidig beskytter organisasjonen bevarte skogsområder mot illegal skogsdrift for å bevare regnskogen, og for å skape nye hjem for orangutangene.

Les også: Møt «skogmennesket»

Øker kolesterolet

Samtidig som orangutangene kjemper for overlevelse i Burma, blir palmeoljen, som er kjernen til problemet, distribuert over hele verden – også til Norge. Dagligvarebutikkene er fulle av produkter som inneholder palmeolje uten at forbrukerne er klar over det. Palmeolje går nemlig under fellesbetegnelsen «vegetabilsk olje», og kan dermed få en feilaktig merkelapp som «sunn».

– Palmeolje øker kolesterolnivået betydelig mer enn andre vegetabilske oljer, og det er klart at helsemessig er ikke det gunstig, sier professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon.

Les også: – Søte, men utspekulerte

Han mener matvareprodusenter bør opplyse om hvilken olje som blir brukt, og tror at grunnen til at palmeoljen stadig blir valgt er fordi det er en såpass billig oljekilde.

Da Forbrukerinspektørene i 2009 gjorde en undersøkelse, fant de at hele 14 av 15 matvareprodusenter benytter palmeolje i produktene sine uten å opplyse om det. Stabburet er ett av flere kjente og kjære merkenavn som benytter seg av palmeoljen – de bruker den i det populære sjokoladepålegget Nugatti.

– Vi har så langt ikke klart å finne en fullgod erstatning til palmeoljen. Vi jobber imidlertid kontinuerlig for å finne alternativer, sier Inger Marie F. Ingdahl, informasjonssjef i Stabburet.

– Hva er grunnen til at palmeolje må brukes?

– Palmeolje har unike, funksjonelle egenskaper ved at oljen har en halvfast konsistens i romtemperatur, og er derfor vanskelig å erstatte, sier Ingdahl.

Se video: Underholder apene med norsk sang

Viktig ressurs

Selv om palmeoljen er skadelig på flere måter, må det bemerkes at industrien tilfører viktig økonomisk kapital til Borneo. Også Norges oljeindustri er svært skadelig, men vi pakker ikke sammen oljeplattformene likevel. Likevel er det tegn til at mennesker har fått opp øynene for den overhengende faren om total utryddelse av orangutanger på Borneo.

- Regjeringen har tatt et større grep om problemet de senere årene, og har latt oss få kjøpe landkonvensjoner som tidligere gikk til skogdrift. Disse landområdene kan vi bruke til å lage et passende habitat for orangutangene, slik at de igjen kan slippes ut i det fri, forteller Svenberg.

Det er altså håp for at våre nærmeste slektninger vil overleve også det neste tiåret.

Du kan se siste episode av «Villdyrlegen» søndag klokken 20 på TV 2.

Les mer på programmets nettsider.