Villdyrlegen Silje Hvarnes med en elefant i Thailand. (Foto: Gaute Grøtta Grav)
Villdyrlegen Silje Hvarnes med en elefant i Thailand. (Foto: Gaute Grøtta Grav)

Hvor går turen videre?

Søte aper, tamme elefanter og livsfarlige villdyrmøter. Silje og Gaute har opplevd mye i programmet «Villdyrlegen».

Villdyrlegens reise rundt i verden startet dramatisk i Sør-Afrika, da giraffen Silje skulle bedøve, døde av bedøvingsdosen. Det kom som et sjokk på Silje, som ikke klarte å holde tårene tilbake. De lokale ekspertene forklarte imidlertid at dette var noe som hendte regelmessig når så store dyr bedøves, og Silje ble forsikret om at hun ikke hadde skyld i dødsfallet.

Tamme elefanter og viltre aper

Videre gikk turen til Thailand, der Silje behandlet noen av landets mange tamme elefanter. Det var vondt å se hvordan mennesker hadde angrepet disse verdige dyrene med hjemmelagde blykuler, og Silje måtte trå til og behandle et skadeskutt dyr som antageligvis hadde beveget seg for nærme avlingen til noen bønder.

Gaute gjennomførte et elefanttrenerkurs til strålende karakter, og stjal showet da han klarte å gjennomføre alle triksene han hadde lært.

I Thailand besøkte også Villdyrlegen et hjem for gibbonaper – små, overstadig søte aper. Disse apene blir ofte utnyttet som kjæledyr fordi de er så søte, men har et iltert temperament, som gjør at de blir svært aggressive som voksne. Denne aggresjonen fikk Silje oppleve på kroppen, da hun i et uoppmerksomt øyeblikk lot en ape få tak i hestehalen hennes. Apen røsket til alt han kunne, og Silje hadde vondt i nakken i en uke etterpå.

Nærkontakt med bjørn

Villdyrlegen Silje Hvarnes med «bear spray».
Villdyrlegen Silje Hvarnes med «bear spray».
Deretter gikk turen til Alaska, hvor nærkontakt med skogens og villmarkens konger – elg og bjørn – sto på programmet.

Elgen er et av dyra som står Siljes hjerte nærmest, og hun koste seg med å ta vare på elgkalvene. I løpet av opptakene forvekslet Silje bjørnelyder med noe hun trodde var elgelyder, og fant seg plutselig ansikt til ansikt med en stor bjørn. Lettere sjokkert klarte Silje å holde nervene i sjakk, og fikk klatret over et gjerde og i sikkerhet.

Neste program handlet om Norge – som jo også har et imponerende dyreliv å by på. Silje og Gaute holdt seg helt nord i landet, og jaktet på både gaupe og elg. Jakten er selvfølgelig ikke for å drepe dyrene, men for å bedøve dem, slik at de kan undersøkes. Helikopter må til når så store dyr skal bedøves og undersøkes, og Silje blir eneste kvinne i Norge som bedøver en elg fra helikopter. Denne gangen går det bra, og dyrene blir sluppet ut i det fri.

Menneske-aper

I siste program før jul besøker Silje og Gaute orangutanger i Borneo. Orangutangene står i fare for utryddelse, da regnskogen i Borneo blir hugget ned i en voldsom fart.

Disse menneskelignende skapningene har 96 prosent likt DNA som oss mennesker, og det er fascinerende å se hvor like disse dyrene er, både utseendemessig og i oppførsel. Ved å se små orangutangbabyers første skritt mot et liv i det fri, lærer man hvor nært vårt slektskap er til naturen.

Les mer om «Villdyrlegen» på programmets nettsider.