Pinnekjøtt (Foto: TV 2)
Pinnekjøtt (Foto: TV 2)

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Beregn ca 350 g pinnekjøtt pr person.

Del ribben langsetter mellom hvert ribben, og legg kjøttet i vann natten over.

Damp pinnekjøttet over bjørkepinner (uten bark) eller trerist (kjøpes i dagligvarehandel) som legges i bunnen av en kasserolle .

En fiskekjele med rist fungerer veldig bra.

Vannet skal stå i høyde med underlaget.

Legg på lokk og la kjøttet dampe i 2 ½ - 3 timer til det løsner fra benet.

Trekketiden er avhengig av om pinnekjøttet kommer fra lam eller sau.

Pass på at det ikke koker tørt og etterfyll vann om nødvendig.

Pinnekjøttet kan legges under grillen et kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt.

Server pinnekjøttet med kålrotstappe, mandel poteter og fettet/sjyen fra pinnekjøttet.

Noen velger også å servere vossakorv ved siden av pinnekjøttet.

Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Kålrotstappe

1 stor kålrot

2-3 skiver sellerirot

ev 1-2 gulrøtter

vann, salt

muskat

2-3 ss smør eller ca 2 dl fløte

fett/kraft fra pinnekjøttet

Slik gjør du det:

Skrell kålroten og grønnsakene og del de i biter.

Kok de godt møre i lettsaltet vann og hell av kokevannet .

Mos de kokte grønnsakene og bruk gjerne en stavmikser.

Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.