Åge Hareide (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
Åge Hareide (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Tippeliga-sesongen 2010: – Viking var årets skuffelse

Frode Olsen oppsummerer overraskelser og skuffelser i Tippeligaen.

- Viking skuffet nok de fleste. Klubben brakte inn Hareide, Ingelsten, Nevland, Jarstein og de fleste trodde Viking ville komme blant topp tre.

Tippeliga-sesongen 2010 endte nok en gang med seriegull til Rosenborg.

Men TV 2 Sportens fotballekspert Frode Olsen har et helt annet høydepunkt.

- Jeg har jo en forkjærlighet for keeperspill og denne sesongen har vi sett mange gode prestasjoner. Derfor var det moro å se Kenneth Høies spektakulære kamp for Start borte mot Hønefoss. Han tok det umulige og fikk 10 på børsen. Det er langt fra det viktigste av høydepunktene fra årets serie, men jeg koste meg veldig på keeperens vegne, svarer Frode Olsen på TV 2 Sportens spørsmål om hva han husker best fra sesongen 2010.

Imponert over FKH
- Hvem var årets overraskelse?

- Overraskelsen må bli Haugesund. Et nyopprykket lag som kjempet om medaljer helt inn hadde ingen forutsett. De fremsto med glød og humør i alle sammenheng, og tapte ikke hjemme før i siste runde. Jeg var ikke overrasket over at VIF kom til å kjempe i toppen, men stabiliteten og kvaliteten de leverte denne sesongen var likevel litt overraskende. Positivt selvfølgelig, konstaterer Frode Olsen.

Haugesunds vestlandsrival Viking hentet før sesongen inn tidligere landslagssjef Åge Hareide. Ambisjonene før 2010-sesongen var høye: Stavanger-klubben gikk for medalje.

Men Åge Hareide maktet ikke å lede Viking til topps på tabellen. Viking endte på en 9. plass på tabellen - hele 27 poeng bak gullvinner Rosenborg.

RBK-gull (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
RBK-gull (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

- Viking skuffet mest
Frode Olsen er derfor ikke i tvil om hvilken klubb som skuffet mest i Tippeligaen forrige sesong.

- Viking skuffet nok de fleste. Klubben brakte inn Hareide, Ingelsten, Nevland, Jarstein og de fleste trodde Viking ville komme blant topp tre. Mange langtidsskader må ta noe av skylden, men klubben med de gode forutsetningene leverte ikke som forventet, sier Frode Olsen, før han nevner nok en klubb som var skuffende svake:

- På tampen av sesongen må jeg også nevne Hønefoss sin avslutning. Stortap i siste runde mot Sandefjord var et varsel om at laget ikke var i form. Kval-kampene mot FFK var ikke et Tippeliga-lag verdig.

TV 2-eksperten gleder seg allerede stort til neste sesong, som sparkes i gang i mars.

Jan Jönsson er ny hovedtrener i Rosenborg, Ole Gunnar Solskjær har overtatt Molde og Vålerenga kan klatre helt til topps om de fortsetter storspillet.

- I 2011 vil både RBK og VIF kjempe i toppen av tabellen. Det sier seg selv at både Brann og Viking bør reise seg etter en svak sesong. Noe annet vil overraske meg, sier Frode Olsen til TV 2 Sporten.

KAN RYKKE OPP: Fredrikstad kan rykke opp til Tippeligaen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
KAN RYKKE OPP: Fredrikstad kan rykke opp til Tippeligaen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Gleder seg over FFK
Han synes det er spennende med Fredrikstad tilbake i det øverste selskap.

- Det er alltid kjekt å følge ekstra med på de klubbene som kommer opp fra Adeccoligaen. Fredrikstad er en klubb som vil gi oss festlig ramme med sine fargerike supportere og lekre stadion. Sogndal er også tilbake i det beste selskap. Moro skal det bli å være med dem på festen, slår Olsen fast.

Og legger til:

- Harald Aabrekk er en fargerik og dyktig trener som sikkert gjør at Sogndal med Eirik Bakke ikke blir en kasteball. Sarpsborg er også i likhet med de to andre opprykkslagene et godt hjemmelag. Og vi er jo sikret to herlige lokaloppfjør mellom Sarpsborg og FFK. Ingenting skaper mer stemning, mener han.