Dimitar Berbatov (Foto: JON SUPER/Ap)
Dimitar Berbatov (Foto: JON SUPER/Ap)

Topp og flopp - så langt

Kommentator Kasper Wikestad har sett nærmere på første halvdel av årets Premier League-sesong

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Statistikk | Terminliste

Kasper Wikestads blogg: http://kasperwikestad.tv2blogg.no

Jula nærmer seg med stormskritt. Premier League er hvert øyeblikk halvspilt, og som seg hør og bør kommer det selvsagt noen kåringer.

Halvsesongens lag: Manchester United
Har kun i enkeltkamper spilt opp mot sitt potensial, men virker likevel bunnsolide. Venter fortsatt på Wayne Rooneys første spillemål, men der de var avhengige av Rooneys scoringer i fjor, får de i år resultater med spissen som tilrettelegger. Kan få en ny dimensjon den dagen det løsner for Rooney foran mål igjen. Er per i dag klare Premier League-favoritter.

Halvsesongens lag: Manchester United (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Halvsesongens lag: Manchester United (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Halvsesongens overraskelse: Blackpool
Var ikke levnet noen som helst mulighet på forhånd, og man snakket om kanskje tidenes dårligste lag i Premier League. Vel - Derby klarte kun å skrape sammen 11 poeng i 2007/08-sesongen. Blackpool har allerede det dobbelte på sesongens 16 første kamper. I fjor hadde det holdt med 31 poeng for å overleve i Premier League. I år tyder mye på at man trenger noe mer, men The Seasiders er på god vei.

Halvsesongens overraskelse: Blackpool (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Halvsesongens overraskelse: Blackpool (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)


Halvsesongens skuffelse: Aston Villa
Sesongen startet på verst mulig måte. Manager Martin O'Neill, som har levert strålende resultater på Villa Park, sa opp like før ligastarten. Likevel vant laget seriepremieren på overbevisende måte hjemme mot West Ham med caretaker Kevin MacDonald ved roret. Gerard Houllier ble ansatt, men franskmannen har ikke klart å få fasong på laget. Under Houlliers ledelse har Villa kun vunnet tre av ti ligakamper. Per i dag er laget som skulle utfordre i toppen av tabellen fire poeng over streken.
John Carew (Foto: John Walton/Pa Photos)
John Carew (Foto: John Walton/Pa Photos)


Halvsesongens spiller: Nani (Manchester United)
United har ikke tapt en kamp der Nani har startet siden april 2008 (41 kamper). Var fantastisk i fjor, og har fortsatt i samme sporet denne sesongen. Er i ferd med å ta det siste steget helt opp i Premier Leagues stjernehimmel. Tilrettelegger og avslutter. Har ferdigheter til å avgjøre kamper nærmest på egenhånd.
 Manchester United har ikke tapt en ligakamp Nani har startet siden april 2008.  (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Manchester United har ikke tapt en ligakamp Nani har startet siden april 2008. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)


Halvsesongens flopp: Stephen Ireland (Aston Villa)
Da James Milner ble solgt til Manchester City og Ireland kom motsatt vei, var det enkelte røster som hevdet at Aston Villa ikke bare tjente på handelen økonomisk, men også sportslig. Det har vist seg å ikke være tilfelle. Startet på verst mulige måte med 0-6-tap borte mot Newcastle i debuten - attpåtil i sin egen bursdag. Mye tyder på at midtbanespilleren, som har kostet Villa £2000 per spilte minutt, forsvinner allerede i januar.
Halvsesongens flopp: Stephen Ireland (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
Halvsesongens flopp: Stephen Ireland (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)


Halvesongens scoring: Luke Varney (Blackpool)
Målet hans før tre minutter var spilt mot Wolverhampton var et rent kunstverk. Fra skrå vinkel, over tjue meter ut i banen, skrudde han ballen utagbart i lengste hjørne bak en sjanseløs Marcus Hahnemann.
Halvesongens scoring: Luke Varney (Blackpool) (Foto: Mark Robinson/Ap)
Halvesongens scoring: Luke Varney (Blackpool) (Foto: Mark Robinson/Ap)

Halvsesongens miss: Carlos Tevez (Sunderland - Manchester City 1-0)
Får ballen perfekt servert på fjorten meter. Keeper er utspilt, og argentineren kan bare sette ballen i det gapende buret. Tevez setter ballen utrolig nok over.

Halvsesongens miss: Carlos Tevez (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Halvsesongens miss: Carlos Tevez (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Halvesesongens redning: Craig Gordon (Sunderland - Bolton 1-0)
Betegnelsen er nok ikke helt presis. Vi snakker her ikke bare om halvsesongens redning - snarere tiårets redning. Selv har jeg aldri sett noe liknende "live". Fra corner blir ballen headet tilbake av Gary Cahill til Zat Knight. Sistnevnte kan bare sette foten til fra en meter, men den skotske landslagskeeperen får snudd seg, reagert og kastet ut armen i løpet av hundredeler. Ikke nok med det, men Gordon klarer også, nærmest fra streken, å få slått ballen over tverrligger. Premier Leagues største prestasjon så langt.

Halvsesongens redning: Craig Gordon
Halvsesongens redning: Craig Gordon

Halvsesongens kamp: Bolton - Birmingham 2-2
Mange kamper å velge i allerede. Blant andre Evertons 3-3-kamp mot Manchester United der The Toffees scoret to på overtid og Arsenal som mistet sin 2-0-ledelse i derbyet mot Tottenham. Faller likevel ned på denne. Birmingham, cruiset mot en grei seier mot et Bolton-lag som hadde fått utvist keeper Jussi Jääskelainen. Plutselig endrer atmosfæren seg. Først på tribunen, deretter på matta. Spillere og supportere drar hverandre inn i kampen, og Reebok Stadium eksploderer i det Robbie Blake utlikner på frispark. En magisk ettermiddag nordvest.

Halvsesongens kamp: Bolton - Birmingham 2-2 (Foto: Martin Rickett/Ap)
Halvsesongens kamp: Bolton - Birmingham 2-2 (Foto: Martin Rickett/Ap)


Følg Kasper Wikestad på Twitter: @TV2Wikestad