Jan Pytlick (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Jan Pytlick (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
 Jan Pytlick (Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP)
Jan Pytlick (Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP)

Randi Gustads EM-barometer: – Femti prosents gullsjanse

Randi Gustad mener Danmark kan bli en meget vrien motstander for Norge. Se Gustads EM-barometer.

Keepere/forsvar/kontra: 70%:
Solid forsvar, godt keeperspill og lynhurtig, effektivt kontringsspill har vært Norges gullresept de siste ti årene. Norge har fremdeles best kontroll på denne viktige fasen av spillet. Danmark har også satset på samme vinneroppskrift som Norge dette mesterskapet. De har til og med sluppet inn færre mål enn oss gjennom mesterskapet. Det skal også nevnes at de attpåtil har hatt mye tøffere motstand enn oss frem til semifinale. Norge har på sin side vunnet sine kamper med gjennomsnittlig 12,4 mål.

I kveld blir kampen avgjort basert på hvem som får et best, fysisk tøft forsvar til å sitte i 2x 30 minutter. Keeperduellen mellom Katrine Lunde Haraldsen og Karen Mortensen blir også helt essensiell. Den som har best forsvar foran seg og tar flest baller, vinner kampen.

Motstander, Danmark: 60 %
Dagens semifinalemotstander er virkelig i flytsonen om dagen. Til tross for tap mot Montenegro torsdag, har de et imponerende solid forsvar og en Karen Mortensen i mål som er i sitt livs form.

Posisjon for posisjon, synes jeg Norge er et sterkere kollektivt kontringslag. I etablert angrep derimot, synes jeg danskene i sitt spill har vært hakket vassere enn Norge.

Danmarks kantspillere er mye mer delaktig i spillet enn våre kanter. Dette gjenspeiles ved at de har langt flere avslutninger på mål enn de norske kantspillerne og at de har flere finter/involveringer etter eget initiativ. De får også langt flere utspill og baller å jobbe med. Ikke minst hopper de inn på spissere vinkler enn våre vinger.

Det skal også sies at kantkulturen i Danmark er forskjellig fra vår. Siden Anette Hoffman og Janne Koldings tid, har Danmark alltid mestret å fostre frem kreative talenter ytterst på fløyen. Christina Roslyng Hansen (nå Christiansen), Line Daugaard (nå Fruensgaard), Josefine Touray. Et lite tap for Danmark er riktignok skaden på troppens førstevalg, Mie Augustesen, men Ann Grete Nørgaard viste i kampen på torsdag at hun slett ikke er noe dårlig alternativ.

På strek synes jeg Norge er bedre enn Danmark. Verken Susann Thorsgaard eller Kamilla Kristensen er i nærheten av Heidi Løke offensivt, og Malm Frafjord er absolutt på høyde med de danske strekene begge veier. Danmarks tredje strekspiller, Mette Melgaard, brukes nesten kun i forsvar. Der er hun veldig god, men vi har også gode forsvarere i midten.

Blant bakspillerne synes jeg Norge er bredest besatt. Likevel har Danmark fått i gang begge sine høyrebacker, Line Jørgensen og Camilla Dalby. Vi har slitt på den posisjonen med varierende prestasjoner fra Nøstvold og Mørk. Kanskje pussig at Rigelhuth ikke har fått forsøkt seg mer fra distanse, men nå har jo trenerteamet hentet inn Linn Sulland i troppen.

Norge har ingen playmaker som Lærke Møller. Vi har en mer komplett spiller i Gro Hammerseng på den posisjonen. Hun er bedre enn Møller i flere av spillets faser, men ingen innspillskunstner som Lærke. Når jeg tenker meg om har ikke landslaget hatt en slik spilletype siden Mette Davidsen og Kari-Anne Henriksen.

Alt i alt mener jeg Norge har en bredere og bedre sammensatt tropp en Danmark, men at danskene har litt mer kreativt krydder i angrepsspillet gjennom kantspillerne sine + Lærke Møller.

Publikum, 40%:
10 000 dansker mot 2 000 nordmenn på tribunen sier jo alt om styrkeforskjellen på lagets 8. spiller i kveld, nemlig publikum. Forhåpentligvis blir de norske jentene ekstra tent av buing og engasjerte danske tilskuere. Fem av jentene taklet dette utmerket i semifinalen mot Ungarn i Budapest i 2004. Den gangen var det 11 000 elleville og pipende ungarere som møtte oss når vi kom løpende inn på vertsnasjonens hjemmebane i Budapest og jeg var så heldig å være en del av det. Jeg husker at følelsen av å løpe inn i løvens hule tente hele troppen noe voldsomt.

Ingenting var morsommere enn å gjøre de elleville supporterne fullstendig tyste etter 20 minutter. Når kampen var over viste måltavlen 44-29 i Norges favør og vi hadde spilt vår beste kamp sammen noen sinne. Katrine Lunde Haraldsen, Gro Hammerseng, Karoline Dyhre Breivang, Kari-Mette Johansen og Linn-Kristin Riegelhuth husker også dette like godt som meg. Jeg tror og håper de dyrker frem samme innstilling i kveld.

Mental balanse når lag får heng på Norge: 40%
Norge har til nå i mesterskapet vært best når de leder mye. Gjennom mange år har både Marit Breivik og Thorir Heirgeirson vært flinke til å trene på en hypotetisk jevn situasjon like før kampslutt. Det tas en timeout og jentene får beskjed om at nå ”later vi som det står 23-23 og at det er 1 minutt igjen av kampen.” Intensjonen er velmenende, nyttig og riktig, men det er stor forskjell på rollespill og virkelighet. For å bli god til å avgjøre når det gjelder som mest, bør du helst ha vært i situasjonen sammen med lagvenninnene dine mange ganger.

Muligens får vi en test på dette i kveld. I kveld får jentene bevise hvor gode de er når det virkelig gjelder som mest

Gullsjanser: 50%
Danmark er en knalltøff motstander på deres hjemmebane. Slik jeg ser det så er kampen veldig åpen. Alt er mulig nå. Det er semifinale og vinn eller forsvinn. Gull, sølv, bronse eller 4.plass... Jeg tror og håper Norge vinner, men barometer-prosenten synker til 50%.

EM-barometer ny 50_prosent
EM-barometer ny 50_prosent