Ulrik Wilbek holder en knapp på Norge før semifinalen. (Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP)
Ulrik Wilbek holder en knapp på Norge før semifinalen. (Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/AFP)

Ulrik Wilbek: – De danske jentene er nesten litt for optimistiske

Se hva den tidligere danske landslagstreneren og håndballprofiler som Trine Haltvik, Janne Kolling, Tonje Sagstuen og Elisabeth Hilmo tror før Danmark - Norge.

Før semifinalen mellom Norge og Danmark har TV 2 Sporten snakket med tidligere norske og danske landslagsstjerner om den kommende kampen.

– Skal vi slå Norge er vi nødt til å være like god, eller bedre enn nordmennene i de viktige posisjonene. For eksempel må vår målvakt Karin Mortensen spille like godt som Lunde Haraldsen.

Ulrik Wilbek holder Norge som en knapp favoritt.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å si hvordan det kommer til å gå på lørdag. Både Danmark og Norge har vært suverene så langt i EM, Norge riktig nok med et lite tilbakeslag mot Sverige, men det tror jeg ikke vil ha store betydning før kampen. Det kommer til å bli veldig jevnt, men siden Norge har mer erfaring vil jeg si at de er en liten favoritt før semifinalen, sier Wilbek.

Han tror Danmark likevel kan dra nytte av å spille på hjemmebane.

– Det vil være en stor fordel for oss å spille i en fullsatt Herning med hjemmepublikum i ryggen. Det blir viktig.

Slik skal Danmark slå Norge
For å beseire Norge mener den tidligere danske landslagstreneren det blir avgjørende at de vinner kampen om plasseringene.

– Skal vi slå Norge er vi nødt til å være like god, eller bedre enn nordmennene i de viktige posisjonene, for eksempel må vår målvakt Karin Mortensen spille like godt som Lunde Haraldsen. Vi må også spille godt i forsvar for å hindre Norges gode strekspill, spesielt Heidi Løke har spilt svært bra for Norge, sier Wilbek.

Trine Troelsen avgjørende for Danmark
Dersom Danmark ikke får til spillet sitt med Trine Troelsen, tror Wilbek at det kommer til å bli tøft for danskene.

– Dersom Norge klarer å stoppe Troelsen, blir vi veldig svekket. Vi har kun én farlig venstreback, det er ikke bra.

Danmark med stor selvtillit
Inntil for et par måned siden syntes Wilbek at Norge hadde et lite mentalt overtak på Norge, ettersom Norge hadde vunnet alle kampene mot Danmark siden en treningskamp mot danskene i mai 2007. Men nå har Danmark stor selvtillit før kampen.

– De danske jentene er mentalt sterke og har veldig stor tro på seg selv, de er nesten litt for optimistiske.

– De danske jentene er mentalt sterke og har veldig stor tro på seg selv, de er nesten litt for optimistiske, humrer Wilbek.

Den tidligere danske håndballstjernen Janne Kolling vil heller ikke utrope Danmark som favoritter. Hun mener derimot at det er en veldig åpen kamp.

– Dette er et klassisk oppgjør. Jentene kjenner hverandre veldig godt. Det laget med den beste taktikken kommer til å trekke det lengste strået, tror Kolling.

Publikum i ryggen
Kolling tror det danske publikummet vil hjelpe Danmark til seier.

– Gjennom mesterskapet har vi fått innarbeidet en rytme og et nivå som er svært bra og stabilt. Vi har selvtillit både individuelt og som et lag. Med publikum i ryggen får vi enda en grunn til å storspille, sier Kolling.

Norges Trine Haltvik tror derimot at et stort dansk publikum kun vil tenne de norske jentene.

Trine Haltvik (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Trine Haltvik (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
– De norske jentene er såpass rutinert at litt motstand fra tribunen vil ikke påvirke de negativt, det vil derimot bare tenne dem enda mer, sier Haltvik.

- Det er nå det begynner
Det mener tidligere landslagsspiller Kristine Duvholt Havnaas også.

– Så langt i mesterskapet har ikke Norge hatt skikkelig motstand, selv om vi tapte mot Sverige. Det er nå vi må bevise at vi er best. Men det tror jeg vi er. Det kommer til å bli en skikkelig nerve i kampen, men vi kommer til å dra seieren i land, sier Duvholt Havnaas.

Her får hun støtte fra tidligere landslagsvenninner Elisabeth Hilmo og Tonje Sagstuen som også tror på norsk seier i Danmark.

– Vi er et sterkere lag enn Danmark. Slår vi dem, tror jeg på gull!

– Nå har vi hatt vår dårlige kamp for dette mesterskapet, en ny kamp slik vi spilte mot Sverige vil ikke skje igjen, sier Hilmo.

Sagstuen tror Norge kan gå hele veien dersom vi sikrer oss finalebillett.

– Vi er et sterkere lag enn Danmark. Slår vi dem, tror jeg på gull, sier Sagstuen.

Rutine avgjør
De tidligere landslagsstjernene til Norge tror rutine vil avgjøre kampen.

– Det er viktig at Tonje Larsen, Gro Hammerseng og Katrine Lunde Haraldsen tar ansvar under kampen. Selv om de unge jentene har storspilt, er det viktig at jentene med erfaring holder tak i kampen, mener Haltvik.

– Dersom Norge skal vinne må vi få til det vi er gode på - forsvarsspill og kontringer. Samtidig må vi bli flinkere til å stå samlet og brette ut spillet vårt på kantene. Det er viktig at vi tar styringen fra starten av og stopper deres kontringer. Keeperspill og forsvar på begge lag blir avgjørende for hvem som vinner, sier jentene.

– Det er bare å gi bånn gass, avslutter Hilmo.