JUBELJENTER: De norske jentene jubler etter seieren over Ukraina, men på Randi Gustads EM barometer synker Norges gullsjanser. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
JUBELJENTER: De norske jentene jubler etter seieren over Ukraina, men på Randi Gustads EM barometer synker Norges gullsjanser. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Randi Gustads EM-barometer: – Gullsjansene synker

Randi Gustad er ikke imponert over det Norge har prestert i mellomspillet. Det får konsekvenser på EM-barometeret.

Keepere/forsvar: 70%:
Det fungerte mye bedre bakover for Norge mot Ukraina i går. Utvisninger og gule kort tyder på økt aggresivitet og spenningsnivå. Ukraina var likevel ingen reell målestokk. De benket sine beste spillere hele andre omgang og gjorde 24 tekniske feil, der mange av feilene kom som slurv og ikke etter forsvarspress. Katrine har godt over 50 prosent i redningsprosent, noe som er veldig bra. Fremdeles er denne fasen av spillet Norges beste våpen. Spesielt var Karoline Dyhre Breivang solid bakover i går. Satte standaren med knalltøffe taklinger når hun kom innpå og scoret to fine mål i ankomstfasen.

Mental trening på jevne kamper: 40%:
Dette temaet gjør meg mer usikker på gullsjansene enn jeg kanskje har ønsket å innrømme. Norge er best når de leder mye, og man har lite trening i jevne landskamper. Det samme gjelder tette og spennende klubbkamper. Majoriteten av spillerne i landslagstroppen kommer jo fra Larvik som stort sett vinner overlegent både i innland og utland. Jeg er likevel overbevist om at troppen er god nok rent håndballmessig til å ta gull.

Gjennom mange år har både Marit Breivik og Thorir Heirgeirsson vært flinke til å trene på en hypotetisk jevn situasjon like før kampslutt. Det tas en timeout og jentene får beskjed om at nå «later vi som det står 23-23 og at det er ett minutt igjen av kampen.» Intensjonen er velmenende, nyttig og riktig, men det er stor forskjell på rollespill og virkelighet. For å bli god til å avgjøre når det gjelder som mest, bør du helst ha vært i situasjonen sammen med lagvenninnene dine mange ganger.

Om en nasjon får heng på Norge, håper jeg ikke jentene føler frykten for å tape, men innsats og vilje til å snu kampen i sin favør. Norge må være i angrepsposisjon til tross for sin massive medaljebeholdning.

Motstander, Nederland: 70%:
Fra semifinale blir den mentale prosessen nevnt ovenfor helt avgjørende. I dag mot Nederland tror jeg Norges fysikk vil ha større betydning. Nederland virket slitne i sin kamp mot Frankrike, selv om de var betraktelig piggere i går mot Ungarn. Da hadde de hatt en hviledag i forkant. Maura Visser, Pearl van der Wissel og Laura van der Heijden kan alle utfordre våre nest ytterste forsvarere i kveld. De har fart i beina og er gode i duellspill en mot en. I tillegg har både Visser og van der Hejden et solid distanseskudd. I treningskampen mellom Norge og Nederland 4. desember i år, imponerte de med et aggresivt 6-0-forsvar og et glimrende returløp. Da klarte de å holde Norge tamme og i kne i ca 45 minutter. Jeg tviler på at de makter å utfordre Norge i 60 minutter i kveld.

Semifinalevei: 95%:
Veien til semifinale ligger fremdeles gullbelagt for de norske jentene. Jeg er overbevist om at de vil vinne mot Nederland og klare brasene helt på egenhånd.

Gullsjanser: 70%:
Fra semifinale synes jeg mesterskapet virker mer åpent enn på lenge. Med det spillet Norge har prestert de siste to kamper, synker gullsjansene på mitt barometer. Et ukrainsk lag som benket sine to toppscorere hele andre omgang er ingen internasjonal målestokk for kvaliteten på Norges spill. Vi vant mye, ja vel, men det var også mye å sette fingeren på. Den dårlige uttellingsprosenten og de mange tekniske feilene mot en middels motstander luktet det ikke gull av. Det positive var at man kollektivt snudde kollapsen mot Sverige og at alle fikk kjenne på den følelsen (hele laget var på banen i løpet av 60 minutter). Norge må heve spillet sitt i dag. Jeg håper å se mer nøyaktighet og presisjon i pasningsspill og avslutninger.