Sepp Blatter. (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)
Sepp Blatter. (Foto: SIPHIWE SIBEKO/Reuters)

Fordømmer Sepp Blatters homospøk

Fifa-presidentens kontroversielle utsagn vekker harme og fortvilelse blant de som jobber for homofiles rettigheter.

Sepp Blatters kommentarer i forbindelse med Qatar-VM i 2022 og homofili skaper harme.

Homofili er ulovlig i det kommende VM-landet, noe som har ført til kritikk fra grupper som jobber for homofiles rettigheter.

– Menneskerettighetsbrudd
Da pressen konfronterte Fifa-president Blatter valgte han imidlertid å spøke vekk det hele.

– Jeg vil si at de homofile supporterne bør frastå fra seksuell aktivitet, spøkte Blatter. Så la han til:

– Når VM kommer til Qatar er jeg sikker på at det kommer til å gå fint. Vi er åpne for alt og alle, og jeg tror ikke det blir noe diskriminering av menneskerettene på den ene eller andre siden. Om de vil se en kamp i Qatar 2022 er jeg sikker på at de vil få lov til det, sier Blatter.

Slike uttalelser har imidlertid ikke gjort kritikken noe mindre.

– Jeg synes de bør komme med et budskap, og ikke bare skylle det bort. Vi snakker om veldig grunnleggende menneskerettigheter som blir brutt, sier Juris Lavrikovs, som er kommunikasjonsdirektør i the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) til AP.

– Det er snakk om liv og død
Han setter liten pris på at Blatter forsøkte å avfeie hele problemstillingen med en spøk.

– Dette er ikke en spøk, det er snakk om liv og død for mennesker. Qatar og mer enn 70 andre land i verden kriminaliserer individer for homoseksuelle forhold, og i noen land får de også dødsstraff, sier Lavrikovs, og legger til:

– Det er skuffende å se at en organisasjon kommer med slike kommentarer, når de promoterer et spill der det i statuttene fordømmes diskriminering av noe slag.

Og det er ikke bare ILGA som reagerer sterkt på Blatters kommentar.

– Sepp Blatter spøker om risikoen til de homofile besøkende i 2022, men Qatars lover mot homofili er ikke noe å le av, sier den britiske menneskerettighetsforkjemperen Peter Tatchell.

Peter Tatchell (Foto: Sang Tan/Ap)
Peter Tatchell (Foto: Sang Tan/Ap)

– Barnslig
Den tidligere NBA-spilleren John Amaechi, som sto frem som homofil i 2007, er også oppgitt.

– Jeg synes det er absurd. Det er den barnsligste organisasjonen og det barnsligste svaret jeg kunne forestilt meg, sier han til the Telegraph.

Amaechi mener Blatters uttalelser er direkte skadelige.

– Slike bemerkninger gjør så stor skade. Tonen i svaret gjorde det veldig klart at han er så gammeldags og så uvitende at han åpenbart er ukomfortabel med å diskutere temaet som en rasjonell person. Han skyver det vekk som om det ikke er noe tema. Det gjør det vanskeligere for homofile fotballspillere. Hans innflytelse er stor nok til å påvirke unge mennesker på skoler og arbeidsplasser, sier han.

John Amaechi (Foto: Douglas C. Pizac/AP)
John Amaechi (Foto: Douglas C. Pizac/AP)

Også Amaechi mener Fifa har gått mot sine egne statutter som skal forhindre diskriminering ved å gi Qatar VM i 2022.

– Om du er seriøs når du sier at sport handler om mer enn voksne menn som spiller med baller, så burde du sannsynligvis innse at Qatar ikke burde være en kandidat. Om de var mot alle former for diskriminering ville ikke mesterskapet vært i Qatar, sier Amaechi.