Obama ber om rask behandling av skatteavtalen

USAs president Barack Obama håper Kongressen vedtar skattekompromisset innen slutten av uka, etter at avtalen ser ut til å skli glatt gjennom Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obamas omdiskuterte skattekompromiss ser ut til å gå presidentens vei etter at forslaget fikk støtte fra 83 mot 15 senatorer mandag kveld. Obama oppfordret sine partifeller i Representantenes hus til å gi avtalen en like rask behandling når den endelige avstemningen i Senatet er unnagjort.

Flere demokratiske politikere har vist stor misnøye med kompromisset. Årsaken er at de mener at Obama gjør for store innrømmelser overfor Republikanerne, som snart inntar Washington med fornyet tyngde etter mellomvalget i november.

Obama lovte allerede under valgkampen i 2008 å fjerne skattelettelsene som ble innført under president George W. Bush. Nå skal de videreføres i to år til, i bytte mot at arbeidsledighetstrygd og andre utbetalinger til de i befolkningen i USA som er avhengige av overføringer, ikke opphører fra 1. januar.

Flere økonomer støtter kompromisset som vil koste rundt 860 milliarder dollar, fordi de tror avtalen kan bidra til å gi den svake økonomiske veksten i USA et nytt løft.

Men fra Wall Street får avtalen kritikk. Analysebyrået Moody’s mener den positive effekten på veksten vil utjevnes av at avtalen innebærer at den amerikanske gjelda øker.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Steny Hoyer, sier de muligens vil gjøre noen endringer i lovforslaget, men venter likevel å kunne legge skattekompromisset på Obamas bord innen slutten av uka. (©NTB)