Randi Gustad. (Foto: TV 2/)
Randi Gustad. (Foto: TV 2/)
EM barometer ny 75_prosent
EM barometer ny 75_prosent

Gustad: – Urovekkende lavt bunnivå

Tapet mot Sverige gir minus på EM-barometeret – men gullsjansene er fremdeles store.

Skade/sykdomssituasjon: 50%
Omgangssyken har rådet i troppen. Heldigvis er alle på bedringens vei, men viruset er såpass smittefarlig at det fremdeles kan bli flere utbrudd hos sentrale spillere. Før sykdomsutbruddet skrev jeg at troppen hadde et maksimalt bra sykdoms og skade-utgangspunkt. Der ser man hvor raskt det kan snu. Jeg mener at fokuset på sykdomsbildet før kampen mot Sverige og det faktum at alle spillerne kjente ekstra godt etter, var medvirkende til den spillemessige og mentale totalkollapsen i går.

Keepere/forsvar: 60%:
Katrine Lunde Haraldsen hadde en dårlig dag i går og fikk heller ikke mye hjelp av forsvaret sitt. Keeperkollega Kari Aalvik Grimsbø gjorde sakene sine bedre, men utespillerne klarte ikke å følge opp hennes redninger i andre omgang som kunne vært med på å snu kampen.

I går var det liten duellvilje å spore hos jentene. Ikke en eneste utvisning eller knalltøff takling i mine øyne. Selvtilliten til Norge skapes i forsvar og i samråd med keepere. For at kontringsvåpenet skal være skarpt nok, er vi avhengig av et solid og aggressivt forsvar. Jeg har stor tro på at jentene kommer sterkt tilbake, men de må lyse av kampvilje og innsats slik de pleier. Ingen ting går på skinner. Selv ikke for Norge.

Kantspillet: 30%
Sverige scorer 7 mål fra sin høyrekant og nærmest alle scoringene kommer i Sveriges etablerte angrepsspill. Jeg savnet Kari Mette Johansen i forsvar i går, selv om forklaringen alene naturligvis ikke ligger her. Jeg etterlyser likevel at Norge bruker bredden i angrepsspillet sitt, noe som resulterer i flere kantavslutninger. I går kommer de 4 målene fra kant alle på rene kontringer. 3 mål av Herrem og 1 mål av Bredal Oftedal i helkontra. Ellers hadde ikke noen av kantspillerne en eneste avslutning i etablert angrep gjennom hele kampen. Fra høyresiden var det helt dødt.

Taktikk fra motstander: 60%
Sverige skal ha mye ros for sitt motspill i går. De hadde gjort leksen sin til punkt og prikke og fremprovoserte et overraskende lavt bunn-nivå hos de trippelt regjerende europamesterne. De gjorde Norge dårlige og laget/trenerteamet var ikke gode til å takle motgangen i går. Likevel: alle som møter Norge legger nok mer eller mindre den samme taktikken. Alle vet at om man stopper Norges kontringer, så har man en fair sjanse til å henge med. De færreste klarer å gjennomføre det i praksis i mer enn maksimalt 15 minutter i hver omgang. Sverige var ekstremt disiplinerte og utholdene i går. De klarte å holde seg til planen gjennom hele kampen og psyket Norge totalt ut av flyt og rytme. Jeg tror likevel ikke at dette er noe som kommer til å gjenta seg spesielt mange ganger, men jeg er overbevist om at den samme taktikken mot Norge fremdeles vil bli lagt videre utover i mesterskapet.

Semifinalevei: 80%
Veien til semifinale ligger fremdeles gullbelagt for de norske jentene. Jeg er overbevist om at de vil vinne mot både Ukraina og Nederland. Ingen av disse nasjonene har bredde nok i sine mannskap til å tukte Norge i 60 minutter. Egentlig synes jeg litt synd på Ukraina. De vil bli et offer for en revansjelyst og innsatsvilje fra en gjeng norske jenter som så gjerne vil vise at kampen i går kun var et gedigent unntak.

Mentale prosesser: 70%
Som jeg skrev før sverigekampen, lå det en viss fare for undervurdering av motstandere i Norges mellomrundegruppe. Med fasiten i hånd kan det virke som om Norge tok for enkelt på oppgaven. Jeg er likevel overbevist om at hver av jentene nå kaster gårsdagens kollaps i den mentale søpplebøtta og overfører det negative som en påminnelse om alltid å være 100% skjerpet. Jeg tror de bruker tiden på å forsterke gode bilder av seg selv, fremfor å grave seg ned i møkka.

Gullsjanser: 75%
Semifinaleplassen er fremdeles godt innen rekkevidde. Begge nasjonene fra vår gruppe vant sine kamper i går og Norge er mye sterkere enn både Ukraina og Nederland. Sverige kan derimot få det tøffere både mot Frankrike og Ungarn.

Fra semifinale kan alt skje, men jeg har liten tro på at Norge vil oppleve nok en totalkollaps i løpet av dette mesterskapet. Smellen mot Sverige kan i så måte være bra. At den kom i går og ikke senere, skal jentene være glade for. Det blir likevel 5% trekk på dette gullbarometeret for et urovekkende lavt bunn-nivå, kombinert med en overraskende manglende evne til å snu en dårlig kamp.