vedbloffen (Foto: TV 2)
vedbloffen (Foto: TV 2)

Avblåser vedkrisen

I flere uker har norske vedprodusenter hevdet at det snart er tomt for ved over store deler av landet. Bare tull, sier landets største importør av ved.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå en åpen konflikt mellom norske vedprodusenter og norske vedimportører.

Mens de norske vedprodusentene hevder at det er vedkrise i Norge, sier importørene at de kan levere ved ut mars neste år.

Tomme lagre

Daglig leder i Norsk Ved, Oddvar Espegard som representerer de norske vedprodusentene sier til TV 2 at det er stor vedmangel.

Del dine tips om hvor en får kjøpt ved i Norge

– Lagrene tømmes både her og der. Vi har 4000 medlemmer og vi får høre at det blir utsolgt både her og der, sier Espegard.

Bløffer norske bønder?

Landets største importfirma av ved, Xenox, sier de har nok av ved til kalde nordmenn. Daglig leder i Xenox Norge, Torje Sulland, svarer slik på spørsmålet om norske bønder bløffer når de hevder de er tomme for ved;

– Vi har varer, det er det jeg kan si. At enkelte lokale produsenter kan bli utsolgt, er godt mulig. At alle er det er heller tvilsomt, sier Sulland.

Dro til Estland

TV 2 Nyhetene sendte et reportasjeteam til Estland for å undersøke om det virkelig er vedkrise. Estland består av femti prosent skog og mye av veden som importeres til Norge, kommer nettopp herfra.

På en vedfabrikk i utkanten av Tallinn møter vi produktsjef Rando Sulg. Han garanterer at kalde nordmenn ikke skal fryse.

– Vi har nok av ved. Vi produserer mer og mer og mer fordi etterspørselen er høy, men vi arbeider mer.

– Så dere blir ikke utsolgt for ved?

– Nei, vi blir ikke utsolgt. Vi har nok ved til slutten av mars og visst noen trenger ved også i april så ordner vi det også, sier Sulg.

Les også: Slik får du vellykket fyring

TV 2 fikk omvisning på fabrikken som virket rimelig primitiv. Likevel produseres det store mengder ved til norske forbrukere.

Bare på den ene fabrikken produseres det rundt 1,3 millioner sekker som fraktes på skip til Norge. Det meste av veden har ligget og tørket i åtte til tolv måneder, men man har også mulighet for å hurtigtørke ved som da bare tar tre uker fra treet hugges til det er i salg i Norge.

Så langt har det ikke vært behov for å hurtigtørke ved for å dekke etterspørselen i Norge.

Garanterer ved

Firmaet Xenox leverer ved til store kjeder som Plantasjen, Maxbo, Europris og Statoil-stasjonene og de garanterer at de ikke går tom for ved.

– Jeg kan garantere at det er et jevnt innsig av varer til våre kunder utover sesongen, sier Torje Sulland i Xenox.