Ut`n klementin_e itj jula l (Foto: Franch Johan Langørgen)
Ut`n klementin_e itj jula l (Foto: Franch Johan Langørgen)

«Dævven, her e det bættere mark inni»

Under klementinskallet kravlet små, mørkebrune kryp: – Jula blir ikke det samme nå, sier Franch-Johan Langørgen.

Forrige torsdag kjøpte Franch-Johan seg en pose klementiner hos Bunnpris i Trondheim. Han er ifølge adressa.no en ivrig klementin-entusiast, og hadde sett fram til en saftig ettermiddag med sine nyinnkjøpte frukter. Han var så sulten på klementiner at han begynte å skrelle en av dem allerede på vei hjem. Da oppdaga han noe ekkelt som kravlet under skallet.

– Jeg tenkte: Dævven, her e det bættere mark inni, sier trønderen til TV 2 hjelper deg.

Allerede etter at han hadde skrellet vekk det første flaket av skallet dukket det opp tre kravlende, mørkebrune kryp. Da orka han ikke skrelle mer.

– Jeg ble veldig kvalm, og tenkte at nå er julestemninga ødelagt.

For Franch-Johan er klementiner normalt en selvskreven gjest på frokostbordet 1. juledag, som topping på brødskiver med edamerost.

– Det er det jeg forbinder med jul, men nå blir det ikke mer klementiner på meg, sier han til TV 2 hjelper deg.

Les også: Dette brødet kostet Lars 30.000 kroner

Skal ikke skje

Hos Bunnpris beklager de den ekle opplevelsen.

– Vi varslet leverandøren umiddelbart, for slikt skal jo ikke skje. Men alle ting som en dyrker kan det jo være ting i. Det er ikke ofte det skjer på klementiner, jeg tror ikke jeg har vært borti det sjøl, sier Jonny Sørå, driftsdirektør i Bunnpris.

Les også: – Jeg forventer å spise karamell uten metall inni

Kan forekomme

Det var Bama som leverte Cevita-klementinene som Franch-Johan kjøpte. De sier til TV 2 hjelper deg at slike kryp kan forekomme i klementiner, men at det skjer sjelden.

– Klementiner vokser i naturen og produseres under åpen himmel, hvor blant annet insekter er en del av faunaen. Det er innført mye strengere restriksjoner når det gjelder bruk av plantevernmidler, og når man reduserer bruken så kan insektene komme lettere til. Det er det som har skjedd, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Les også: Kunde fant glassbit i sildeglasset

Les også: Fant grisetann i yoghurten

Les også: Æsj – ville du spist dette?

Les også: Sjekk disse tomatene

Legger egg under skallet

Ifølge Bama er krypene Franch-Johan fant i klementinen mest sannsynlig larvene til Middelhavsfluen.

– Den stikker et hull på klementinen og legger eggene sine under skallet. Det skal jo ikke skje, men det er vanskelig å sjekke hver eneste klementin som kommer inn til landet. Vi skjønner at forbrukeren synes dette var ekkelt, og vi har full forståelse for at han fikk en vemmelig følelse. Vi har vært i kontakt med ham, og slike saker følger vi opp med en gang, sier Linnert til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter