BLÅ BØLGE: Målinger viser at Høyre og Fremskrittspartiet gjør framsrkitt. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
BLÅ BØLGE: Målinger viser at Høyre og Fremskrittspartiet gjør framsrkitt. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Kommune-Norge blir blåere

Et klart flertall av de største kommunene ligger an til blått flertall etter valget neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser beregninger TV 2 har laget på grunnlag av kommunevalgbarometeret for desember.

Mer makt til høyresiden

Mens Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til å gjøre rekordgode kommunevalg, kan Arbeiderpartiet gå på en historisk smell til høsten. Kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 betyr at makten i mange kommuner vil bli flyttet til høyresiden.

Les også: Jens kan få hundreårssmell

– Partiene ser på kommunevalgresultatet som et slags barometer på stillingen dem i mellom, derfor ligger det mye prestisje for partiene i å gjøre et godt kommunevalg, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til tv2nyhetene.no

Her får Høyre flertall

TV 2 har beregnet hva oppslutningen på det nasjonale kommunevalgbarometeret vil bety for maktsituasjonen i de 60 største kommunene. Høyre ligger an til å kapre flertall alene i Asker, Bærum, Oppegård og Sandefjord.

– Det vil ende opp med at Høyre får en del ordførere dersom oppslutningen omsettes gjennom makt til ordførere, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til tv2nyhetene.no

Les også bloggen: Mot et historisk valg?

Høyre+Frp

Beregningene viser at dersom velgerne i de store kommunene stemmer i tråd med landstrenden vil Høyre og Frp få flertall i en lang rekke store og mellomstore kommuner.

Både i Bergen og Oslo (med knapp margin) ligger de to partiene i følge TV 2s beregninger an til flertall.

Det gjør de også i kommunene Fredrikstad, Moss, Skedsmo, Ski, Ullensaker, Nittedal, Lier, Drammen, Nedre Eiker, Horten, Larvik, Nøtterøy, Tønsberg, Stavanger, Haugesund, Karmøy, Sandnes, Sola, Askøy, Fjell, Molde, Ålesund og Harstad.

Venstre er joker

De to partiene på høyrefløyen kan også sikre seg makt i Arendal, Lørenskog, Grimstad og Kristiansand i samarbeid enten med KrF eller Venstre.

I Elverum, Ringerike og Kristiansund viser beregningene at Høyre og Frp vil få flertall sammen med Venstre.

I samarbeid med begge de to sentrumspartiene kan Høyre og Frp også få en hånd på rattet i Kongsberg, Porsgrunn, Skien og Bodø.

Rødgrønt flertall

Selv om beregningene viser at mange av de største kommunene ligger an til flertall for partiene som ikke sitter i regjering, beholder de rødgrønne fortsatt grepet om Trondheim og Tromsø.

Også i Nes i Hedmark, Stange, Lillehammer, Gjøvik, Steinkjer og Stjørdal ligger de rødgrønne partiene an til flertall, mens de rødgrønne partiene kan sikre seg flertall i Halden med hjelp fra De Grønne.

Andre avgjør

TV 2s beregninger viser at andre partier og lister vil avgjøre hvilken blokk som stikker av med flertallet i Sarpsborg (Pensjonistpartiet), Eidsvoll (Bygdelista og Pensjonistpartiet), Hamar (By- og bygdelista), Ringsaker (Bygdelista) og Rana (Bygdelista).

Tallene for de 60 største kommunene er beregnet på bakgrunn av tall i TNS Gallups kommunevalgbarometerer i desember 2010, og utviklingen i oppslutning siden 2007. Tallene er justert for lokale forhold.