Fare for oljelekkasje fra lasteskip ved Hirtshals

Tørrlasteskipet Cleantec fikk en stor revne da det kolliderte med en konteinerbåt vest for Hirtshals mandag morgen. Cleantec er lastet med gjødsel og har store mengder tungolje om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skipet har slagside, men ligger stabilt, ifølge Søvernets operative kommando i Århus. Den 7 meter lange revnen i siden fører til at det 180 meter lange skipet tar inn vann, og det er fare for at skipet kan synke.

Den 24 mann store besetningen på Cleantec har trukket i redningsdrakter, og redningsmannskaper er klare til å evakuere besetningen hvis det skulle bli nødvendig.

– Når det gjelder eventuelle utslipp, så har vi ikke oversikt ennå, men vi kan ikke utelukke en lekkasje, sa stabsvakt Verner Dam ved Søvernets operative kommando til NTB mandag morgen.

Ifølge danske tv2nord er det 1.000 tonn tungolje om bord, i tillegg til lasten på 30.000 tonn gjødsel. To miljøskip er på stedet, sammen med redningsbåter og andre skip som er kommet til unnsetning. I tillegg er et redningshelikopter i beredskap i Aalborg.

Kollisjonen ble meldt ved 5.30-tiden mandag morgen. De to skipene støtte sammen 20 nautiske mil vest for Hirtshals, en kort sjøreise fra Kristiansand. Begge seilte mot nordøst da konteinerskipet, Frisia Rotterdam, passerte Cleantec. (©NTB)